This is what the center of #Mariupol looks like now. In #Russia, they call it „help to the residents of #Donbass,” and the people who did it „heroes”.
— NEXTA (@nexta_tv) June 3, 2022
📹 Telegram Dmitry Kazansky pic.twitter.com/J2lQzpYx96
„Iată cum arată acum centrul orașului Mariupol. În Rusia, ei numesc acest lucru ajutor pentru locuitorii din Donbas, iar pe oamenii care au făcut-o (soldații ruși care au bombardat și distrus orașul, n.r.) îi numesc eroi”, scrie Nexta TV, alături de imaginile care prezintă distrugerile.
După ce Moscova a preluat controlul asupra Mariupolului, la sfârșitul lunii aprilie, apărătorii ucraineni care au mai rămas în oraș au stat săptămâni întregi ascunși în tunelurile subterane ale uriașului complex siderurgic Azovstal și au continuat să opună rezistență asaltului trupelor ruse.
La începutul lunii mai, luptătorii de la Azovstal s-au predat, iar Rusia a transmis că vor fi judecați.
De când orașul e sub controlul rușilor, locuitorii sunt într-o situație disperată. Nu au alimente și apă curentă și sunt forțați să muncească pentru ruși, dacă vor să primească o farfurie de mâncare și o gură de apă. Iar dacă vor compensații pentru casele distruse ori rudele ucise, trebuie să dea în scris că îi consideră vinovați pe luptătorii ucraineni.
Joi, 2 iunie, Petro Andriușcenko, consilier al primarului din oraș, a declarat că noua administrație rusă refuză să elibereze certificate de deces pentru persoanele ucise în bombardamentele efectuate asupra orașului-port.
„Există o nouă intimidare venită din partea ocupanților când vine vorba de înmormântarea locuitorilor morți din Mariupol. Certificatele de deces și dreptul de a fi înmormântat în sicriu, într-un mormânt separat, sunt acordate de ocupanți doar pentru decese din cauze naturale”, a scris Andriușcenko pe contul său de Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.
„Nu se eliberează certificat de deces dacă persoana a murit sub bombardament sau dacă aceasta și-a pierdut viața din cauza rănilor. Astfel de persoane sunt îngropate doar într-o groapă comună nemarcată. Cel mult, rudelor acestora li se poate elibera un certificat dacă înmormântează o «persoană dispărută»”, a precizat consilierul primarului din Mariupol.
Vineri, primarul din Mariupol, Vadim Boichenko a declarat într-o conferință de presă că mii de ucraineni au fost aruncați de ruși în închisori, în Mariupol și alte teritorii ocupate, pentru că au refuzat să coopereze cu rușii.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina