„Ucraina își pregătește răspunsurile. Arme de producție proprie”, a reacționat luni ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, după atacul aerian masiv efectuat de Rusia.

„Noua metodă de a riposta împotriva agresorului”

Sâmbătă, 24 august, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a anunțat lansarea cu succes a unei noi arme, racheta-dronă Palianița.

„Astăzi a avut loc prima și de succes utilizare în luptă a noii noastre arme, o clasă complet nouă, racheta-dronă ucraineană Palianiția. Inamicul a fost lovit”, a declarat șeful statului ucrainean.

„Aceasta este noua noastră metodă de a riposta împotriva agresorului. Mulțumesc tuturor dezvoltatorilor, producătorilor și soldaților noștri”, a adăugat el.

Potrivit presei de la Kiev, pe 24 august, la primele ore ale dimineții, armata ucraineană a tras „cu succes” asupra unui depozit de muniție situat în apropierea localității Ostrogojsk din regiunea rusă Voronej.

Un videoclip publicat duminică sugerează că Palianiția are o rază de acțiune de până la 700 de kilometri, ceea ce înseamnă că Ucraina poate lovi cel puțin 20 de aerodromuri rusești, notează The Associated Press.

Armata ucraineană dispune de rachete cu rază lungă de acțiune de fabricație occidentală, dar se confruntă cu restricții privind folosirea acestora pe teritoriul Rusiei. Și totuși, Ucraina insistă să le folosească, dar Statele Unite încă nu își dau acordul.

Un ultim efort al ucrainenilor de a obține ridicarea restricțiilor

Rustem Umerov și consilierul prezidențial Andrii Iermak vor depune un ultim efort săptămâna aceasta pentru a convinge Washingtonul să ridice restricțiile, potrivit a trei surse citate de POLITICO. Oficialii ucraineni vor furniza administrației președintelui Joe Biden o listă detaliată a țintelor luate în vizor.

„Cei care apără viața nu ar trebui să se lovească de restricții”, a subliniat luni Zelenski.

Potrivit surselor POLITICO, autoritățile ucrainene au cerut deja de mai multe ori administrației Biden să ridice restricțiile asupra folosirii rachetelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a consolida câștigurile obținute în ofensiva din regiunea rusă Kursk. De cealaltă parte, Washingtonul consideră că ridicarea restricțiilor ar putea determina Moscova să întreprindă acțiuni mai agresive împotriva Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News