Această solicitare a fost adresată în cursul vizitei efectuate de Modi la Kiev, unde premierul indian a declarat că este „puternic favorabil păcii”, care poate fi găsită „numai prin dialog și diplomație”.
Ucraina intenționează să organizeze un nou summit pentru pace înainte de alegerile prezidențiale programate pe 5 noiembrie în SUA. Sursele Bloomberg notează că desfășurarea acestui summit în India ar fi văzut ca un progres de conducerea de la Kiev.
„Chiar dacă Modi și-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional, el nu și-a dat încă acordul pentru a organiza reuniunea”, spune o sursă. Nici Ministerul de Externe al Indiei nu a comentat această informație.
Serhii Nikiforov, un purtător de cuvânt al lui Zelenski, a declarat că Ucraina ia în calcul să organizeze summitul într-o țară din Sudul Global, inclusiv în India „în special”.
Anterior, președintele ucrainean a declarat că ofensiva din Kursk face parte dintr-un plan de pace pe care îl va prezenta în septembrie președintelui SUA Joe Biden și celor doi candidați la președinția SUA, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.
Un prim summit de pace a avut loc pe 15-16 iunie în Elveția cu participarea a 92 de țări și opt organizații internaționale. Comunicatul final a fost semnat de șase organizații și 87 de țări, dar nu și de India.
După vizita efectuată la Kiev, Narendra Modi i-a sunat pe președintele Joe Biden și pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. „Am reiterat angajamentul ferm al Indiei de a sprijini o soluţionare rapidă, permanentă şi paşnică a conflictului”, a subliniat Modi într-o postare pe X referitoare la discuţia avută cu Putin.
De cealaltă parte, Kremlinul exclude orice discuții de pace cu Ucraina în urma ofensivei din regiunea rusă Kursk, unde ucrainenii au cucerit peste 1.250 de kilometri pătrați începând din 6 august.