Conducerea NATO vrea ca Ucraina să adere la alianţa militară după încheierea războiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, însă declaraţia lui Fico arată dificultăţile politice care vor apărea probabil în urmărirea acestui obiectiv.

„Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului (Smer, aflat la putere), să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el la o emisiune săptămânală.

Comentariile sale contrastează puternic cu poziţia lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat joi că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată şi va continua pe această cale până când veţi deveni membru al alianţei noastre”.

Conform tratatului fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau „prin acord unanim”, ceea ce înseamnă că opoziţia lui Fico faţă de aderarea Ucrainei la alianţă ar putea bloca într-adevăr aderarea acesteia cel puţin până la sfârşitul actualului mandat al liderului slovac la putere, adică până în 2027.

Alţi membri NATO favorabili Rusiei ar putea, de asemenea, să încerce să zădărnicească aspiraţiile de aderare ale Ucrainei.

O situaţie similară a avut loc după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, dar au fost blocate de Turcia şi Ungaria timp de un an şi 10 luni.

În timp ce Turcia s-a opus cu privire la activităţile activiştilor kurzi din Suedia şi la restricţiile privind exporturile de arme occidentale către Ankara, motivele rezistenţei Ungariei nu au fost niciodată clarificate. Stockholm şi Helsinki au fost în cele din urmă admise pe 4 aprilie 2024.

De la realegerea sa în toamna anului trecut, Fico a renunţat la politica guvernului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei în războiul cu trupele ruse invadatoare şi a promis, în schimb, că guvernul său nu va trimite „nici un glonţ”, în timp ce se apropie de Moscova împreună cu premierul autoritar Viktor Orban din Ungaria vecină.

Joia trecută, Fico a promis să „facă tot posibilul pentru reînnoirea relaţiilor economice şi standard cu Rusia”.

După emisiunea sa de duminică, Fico şi-a dublat promisiunea, propunând să viziteze Moscova în luna mai a anului viitor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, „atât timp cât sunt invitat”.

Luând cuvântul la o ceremonie care a marcat sosirea, la 6 octombrie 1944, a trupelor din fosta Uniune Sovietică la trecătoarea Dukla, în apropiere de graniţa Slovaciei cu Polonia, Fico a continuat să sublinieze că sacrificiile Rusiei au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub dominaţia nazistă.

„Libertatea a venit din Est”, a spus el, „şi absolut nimic nu poate schimba acest adevăr”, a încheiat Robert Fico.

Ucraina e gata să accepte cedarea teritoriilor ocupate de Rusia, în schimbul aderării la NATO, scrie Financial Times.

Urmărește-ne pe Google News