Armata ucraineană are nevoie urgentă de drone pentru recunoaștere aeriene, apărare și atacuri la distanță.

Cu toate acestea, resursele guvernamentale limitate nu pot acoperi toate nevoile militare, așa că în prezent fabricile de drone caută să-și vândă produsele în străinătate pentru a genera fonduri ca să poate produce noi aparate de zbor fără pilot pentru armat ucraineană.

Potrivit lui Alexander Marikovski, șeful subcomisiei Radei Supreme a Ucrainei pentru probleme economice, exportul de drone ar putea aduce țării sale venituri de până la 20 de miliarde de dolari, adică „exact banii care ne lipsesc”.

După invazia rusă pe scară largă din 2022, Ucraina a interzis exportul de bunuri militare pentru a-i putea oferi armatei toate resursele necesare.

O modalitate de a atrage investitori

Statul ucrainean nu are însă capacitatea financiară de a cumpăra toate dronele disponibile și de a investi în dezvoltarea acestora. Permiterea exportului de produse excedentare este văzută ca o modalitate de a atrage investitori.

În același timp, Rusia și-a crescut semnificativ producția de arme, iar participanții din industria ucraineană estimează avantajul Rusiei în drone pe câmpul de luptă la un raport de 5 până la 10 la 1.

Dmitri Khasapov, șeful Ukrspecsystems, unul dintre cei mai mari producători de vehicule aeriene fără pilot (UAV), a spus că înzestrarea armatei ucraineane cu drone este „catastrofală”.

Buget insuficient pentru înzestrarea armatei

Bugetul de stat al Ucrainei pentru armament în acest an este de doar 6 miliarde de dolari, din care aproximativ o treime este alocată pentru achiziționarea de drone – mult mai puțin decât este necesar pentru a satisface nevoile de pe front.

Pentru producătorii ucraineni, principalii clienți rămân fundațiile de stat și caritabile care strâng fonduri private pentru nevoile militare.

Acest lucru înseamnă adesea contracte pe termen scurt sau întârziate și o lipsă de asigurare pe termen lung pentru a investi în dezvoltarea și testarea componentelor scumpe.

Unele companii ucrainene, precum Ukrspecsystems, au început să-și producă produsele în Polonia pentru a eluda restricțiile la export. Marikowski a remarcat că această tendință ar putea duce la o pierdere de personal calificat și la o scădere a veniturilor fiscale, ceea ce face ca problema ridicării interdicției să fie și mai presantă.

Cercetarea și dezvoltarea, marile provocări în domeniu

Firma Roboneers, care produce drone, sisteme electronice de bruiaj și vehicule de marfă pentru trupele din prima linie, a declarat că a câștigat licitațiile guvernamentale la un preț care acoperă doar costurile de producție.

Cea mai mare provocare pentru fiecare companie ucraineană rămâne cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii.

Este de așteptat ca ridicarea interdicției de export să încurajeze partenerii occidentali să înceapă să ofere sprijin financiar producătorilor ucraineni.

Unele țări au promis deja că vor aloca fonduri pentru achiziționarea de drone pentru armata ucraineană, dar aceste programe sunt încă într-un stadiu incipient.

Ruben Brekelmans, ministrul olandez al apărării, a declarat, în cadrul unei vizite-surpriză la Kiev, că țara sa va investi 400 de milioane de euro în dezvoltarea avansată de drone cu Ucraina și că va livra mai multe avioane F-16 în lunile următoare.

Anunțul vine după ce, în ultima săptămână, forțele ruse au lansat asupra Ucrainei sute de rachete și de drone de diferite tipuri, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 
 

Urmărește-ne pe Google News