Între Kiev și Moscova

Propunerile a trei consilieri cheie, inclusiv viitorul emisar al lui Donald Trump pentru Rusia și Ucraina, general-locotenentul de armată în retragere Keith Kellogg, împărtășesc câteva elemente comune, inclusiv eliminarea aderării Ucrainei la NATO.

Consilierii lui Trump ar încerca să forțeze Moscova și Kievul să negocieze, amenințându-i pe ucraineni inclusiv cu oprirea ajutorului militar, dacă nu acceptă să discute cu rușii, dar în același timp vorbesc despre posibilitatea extinderii ajutorului pentru Ucraina, dacă președintele rus Vladimir Putin refuză negocierile.

Donald Trump s-a angajat în mod repetat, în timpul campaniei sale electorale, să pună capăt conflictului de aproape trei ani în termen de 24 de ore de la învestirea sa din 20 ianuarie, dar încă nu a spus cum.

Analiștii și foștii oficiali de securitate națională exprimă îndoieli serioase că Donald Trump poate respecta un astfel de angajament din cauza complexității conflictului.

Luate împreună, însă, declarațiile consilierilor săi sugerează că s-ar contura un posibil plan de pace.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se confruntă cu deficit de forță de luptă și cu pierderi teritoriale tot mai mari, a indicat că ar putea fi deschis negocierilor.

Deși încă intenționează să adere la NATO, Zelenski a spus în această săptămână că Ucraina trebuie să găsească soluții diplomatice pentru recâștigarea unora dintre teritoriile sale ocupate.

Cele trei planuri

Unul dintre membrii personalului de securitate națională ai lui Donald Trump din timpul primului său mandat la Casa Albă spune că în prezent există trei propuneri: de la reprezentantul special în Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, de la vicepreședintele J.D. Vance și de la fostul ambasador al SUA în Germania și ex-director al serviciului de informații naționale, Richard Grenell.

Consilierii sugerează că un eventual acord de pace va depinde probabil de interacțiunea personală directă dintre Trump, Putin și Zelenski. Cu toate acestea, analiștii și foștii oficiali americani spun că Trump ar putea descoperi că Putin este reticent să se angajeze într-un plan de pace, deoarece ar putea beneficia mai mult dacă va continua războiul.

Planul lui Kellogg, scris în colaborare cu fostul oficial al Consiliului de Securitate Națională Fred Fleitz și prezentat lui Donald Trump la începutul acestui an, cere înghețarea liniilor de luptă actuale.

Donald Trump ar furniza mai multe arme americane Kievului, doar dacă ucrainenii ar fi de acord cu negocierile de pace. În același timp, el va avertiza Moscova că va spori ajutorul SUA pentru Ucraina, dacă Rusia va respinge negocierile. Aderarea Ucrainei la NATO va fi suspendată.

Ucrainei i s-ar oferi, de asemenea, garanții de securitate din partea SUA, care ar putea include creșterea livrărilor de arme după încheierea unui acord, conform propunerii respective.

J.D. Vance, care în calitate de senator american s-a opus ajutorului acordat Ucrainei, a venit în septembrie cu o altă propunere.

El a declarat la un podcast că un acord ar include probabil o zonă demilitarizată pe linia frontului existent, care va fi „puternic fortificată” pentru a preveni noi incursiuni rusești. Propunerea lui include și un refuz privind aderarea Kievului la NATO.

Richard Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, a susținut crearea de „zone autonome” în estul Ucrainei, în timpul unei mese rotunde Bloomberg din iulie, dar nu a dat detalii. El a mai sugerat că aderarea la NATO a Ucrainei nu este în interesul SUA.

Cu toate că încă e sfătuitorul lui Donald Trump pe probleme europene, Richard Grenell nu și-a asigurat o poziție în noua administrație, a declarat pentru Reuters unul dintre consilierii pentru politică externă din echipa președintelui ales al SUA.

El a mai spus că Grenell a fost unul dintre puținii oameni care au participat la o întâlnire din septembrie la New York între Trump și Zelenski.

Ucraina vrea în NATO

Propunerile vor fi probabil respinse de Volodimir Zelenski, care a făcut din aderarea la NATO a Ucrainei parte din propriul său „plan de victorie”. La fel vor reacționa și aliați europeni și congresmeni  americani, spun analiști și foști oficiali din domeniul securității naționale.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Ucrainei a trimis o scrisoare omologilor săi din NATO în care îi îndeamnă să lanseze o invitație de aderare.

Unii aliați europeni și-au exprimat dorința de a crește ajutorul pentru Ucraina, iar președintele american Joe Biden continuă să trimită arme. 

Planul lui Keith Kellogg, care se bazează pe creșterea ajutorului pentru Ucraina, dacă Vladimir Putin nu se așează la masa negocierilor, s-ar putea confrunta cu o opoziție în Congres, unde unii dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump se opun ajutorului militar suplimentar pentru națiunea est-europeană.

„Nu cred că cineva are vreun plan realist pentru a pune capăt acestei situații”, a spus Eugene Rumer, un fost analist de top al serviciilor secrete americane, specializat pe Rusia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News