„Fiecare familie are dreptul de a onora memoria strămoșilor săi cu demnitate”, a spus ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha. „Lucrăm la mecanisme practice de soluționare a problemelor legate de căutări și exhumări”, a mai precizat el.

Anunțul a fost făcut într-o declarație comună cu Ministerul de Externe al Poloniei. Comunicatul  a fost emis în contextul în care Andrii Sibiha efectuează prima sa călătorie în Polonia de la numirea în funcție. Masacrul de la Volînia nu este menționat în mod explicit în comunicatul comun, însă acesta se referă la neînțelegerile „istorice” dintre cele două țări.

Masacrele de la Volînia au fost comise în 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Ucrainei ocupate de naziști. Zeci de mii de polonezi au fost uciși de Armata Insurgentă Ucraineană, iar mii de ucraineni au fost omorâți ca represalii.

Masacrul de Volînia, un subiect controversat

Masacrul de la Volînia este un subiect controversat între Ucraina și Polonia și a dus adesea la deteriorarea relațiilor diplomatice. Spre exemplu, în cursul unei întrevederi din 13 septembrie între ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, și președintele Volodimir Zelenski, șeful diplomației poloneze a solicitat Ucrainei să îngăduie exhumarea victimelor masacrului de la Volnîia.

În plus, în cursul aceleiași întâlniri Sikorski a atenționat împotriva așteptării unei aderări rapide la UE, stârnind frustrarea liderului ucrainean, conform surselor Kyiv Independent familiarizate cu această chestiune.

Liderul de la Kiev ar fi învinuit Varșovia de politizarea evenimentelor istorice, de nerespectarea ajutorului militar promis și de faptul că nu sprijină pe deplin aderarea Ucrainei la UE.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a susținut în iulie că Ucraina nu va adera la UE fără a soluționa problema istorică a uciderii în masă a polonezilor. Declarațiile ministrului apărării au stârnit reacții mixte din partea altor oficiali de la Varșovia. Președintele polonez Andrzej Duda a susținut că amenințările de blocare a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană sunt în conformitate cu politica Kremlinului.

Reacția lui Donald Tusk

În declarația comună, care a avut ca scop atenuarea tensiunilor pe această temă, este precizat și faptul că ambele Ministere de Externe vor supraveghea un grup de lucru comun ucraineano-polonez pentru a efectua exhumarea victimelor.

Ulterior, și premierul polonez Donald Tusk a susținut că acordul este „esențial pentru reconcilierea” națiunilor, „atât de necesară în acest moment dramatic al istoriei noastre comune”.

La începutul lunii octombrie, Institutul ucrainean al memoriei naționale a anunțat că intenționează să caute rămășițele victimelor masacrului de la Volînia, ceea ce Ministerul polonez de Externe a calificat drept un „pas în direcția cea bună”.

Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, oferind ajutor militar, economic și umanitar în valoare de miliarde de dolari și găzduind milioane de refugiați ucraineni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News