Robert Fico recunoaște că Ucraina este „într-o situație proastă”, dar nu o vrea în NATO

Robert Fico a anunțat că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO și că Rusia nu își va retrage trupele din peninsula Crimeea ocupată sau din alte părți ale Ucrainei.

„Ucraina nu va fi invitată în NATO. Va pierde o treime din teritoriul său. Vor fi forțe militare străine acolo”, a spus premierul.

Totuși, Fico a recunoscut că Moscova a încălcat dreptul internațional prin efectuarea invaziei sale. De asemenea, a învinuit în mare parte Occidentul pentru că a împins Ucraina „într-o situație proastă”.

El a făcut aceste observații înaintea călătoriei sale la un eveniment al Consiliului European de la Bruxelles, miercuri, unde liderii UE se vor întâlni pentru a discuta despre Ucraina, Orientul Mijlociu, migrație și politica externă, printre alte probleme.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi și el prezent la eveniment și se va întâlni cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și cu lideri europeni. Discuțiile lor vor avea ca scop întărirea apărării Ucrainei împotriva forțelor ruse.

Premierul Slovaciei a oprit ajutorul militar pentru Kiev

Este a doua oară în decurs de câteva luni când premierul Fico își spune în public părerea despre aderarea Ucrainei la NATO. El a declarat în octombrie că nu va permite Ucrainei să devină membră a organizației atâta timp cât va fi prim-ministru.

„Voi îndruma parlamentarii sub controlul meu în calitate de președinte al partidului de guvernământ să nu accepte niciodată ca Ucraina să adere la NATO”, a declarat el pentru postul STVR într-un interviu la acea vreme.

Robert Fico, cunoscut pentru atitudinea sa pro-Rusia și criticile la adresa sancțiunilor Ucrainei împotriva Rusiei, inclusiv a celor care vizează Lukoil, a fost din nou prim-ministru al Slovaciei în 2023. În paralel, Fico a decis să pună capăt ajutorului militar al Slovaciei pentru Ucraina.

„Vedem ajutorul pentru Ucraina doar ca ajutor umanitar și civil și nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico.

În opinia sa, „oprirea imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pentru Ucraina. UE ar trebui să treacă de la a fi un furnizor de arme la un factor de pace”.

Ucraina consideră că apartenența la NATO este singura „garanție reală” pentru securitatea sa. Între timp, miniștrii de externe ai NATO așteaptă să înceapă cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA pentru a vedea care va fi abordarea lui asupra problemei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News