Întrebată, într-un interviu la televiziunea națională, dacă Ucraina a obținut vreo promisiune de a intra în NATO fără teritoriile ocupate și anexate de Rusia, Stefanișina a declarat că „nu au avut loc astfel de discuții”.

„Ucraina va fi cu siguranță invitată în NATO în cadrul granițelor sale din 1991, iar acesta nu este un subiect de discuție”, a subliniat ea.

Stefanișina a estimat că aderarea Ucrainei la NATO va avea loc după război. Totuși, nu este exclus să aibă loc anumite modificări după primirea invitației.

„Odată cu primirea invitației, se întocmește un protocol de aderare, care indică atât termenele, cât și reformele care trebuie făcute. (…) Nu se discută deloc fie despre avansare pe front, fie despre teritorii”, a mai spus prim-viceprim-ministrul ucrainean.

Olha Stefanișina, responsabilă de aderarea Ucrainei la UE și în NATO
Foto: Profimedia

Modelul vest-german pentru Ucraina?

Olha Stefanișina a făcut aceste comentarii în contextul rostogolirii unor informații precum că Ucraina ar putea adera la NATO fără teritoriile ocupate de Rusia, cu speranța de a recupera teritoriile respective pe cale diplomatică, când se va ivi ocazia.

Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat în acest sens cazul Germaniei, care a aderat la NATO în 1955, în pofida faptului că era divizată. Doar Germania de Vest a fost acoperită de „umbrela NATO”. 

„Când există voință, există și modalități de a găsi o soluție. Dar este nevoie de o linie care să definească unde poate fi invocat Articolul 5 (un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor – n.r.), iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea graniță”, a precizat Jens Stoltenberg.

Modelul vest-german pentru Ucraina ar fi discutat în cercurile de politică externă de mai bine de 18 luni. Dan Fried, un fost secretar de stat adjunct al SUA pentru Europa, a fost unul dintre primii care a susținut ideea, susține Financial Times.

„Este o prostie. Nu există o astfel de conversație. Nimeni din Occident nu a oferit oficial și explicit Ucrainei garanții de securitate care să împiedice cu siguranță extinderea sau repetarea războiului. În al doilea rând, nu facem comerț cu suveranitate și teritorii”, a reacționat o sursă din Administrația Prezidențială de la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a inclus aderarea la NATO în primul din cele cinci puncte ale planului său de victorie. „De zeci de ani, Rusia a exploatat incertitudinea geopolitică din Europa, și anume faptul că Ucraina nu este membră NATO. Asta a tentat Rusia să încalce securitatea noastră. (…) Înțelegem că apartenența la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent. Dar (liderul rus Vladimir – n.r.) Putin trebuie să vadă că acele calculele geopolitice pe care le face încep să o ia la vale. Rușii trebuie să simtă că țarul lor a pierdut din punct de vedere geopolitic”, a spus Zelenski.


https://twitter.com/nexta_tv/status/1847534304546419049?ref_src=twsrc%5Etfw 

Biden nu se mai opune invitării Ucrainei în NATO

Potrivit unor surse citate de ziarul francez Le Monde, președintele american Joe Biden nu mai are nicio obiecție fundamentală față de invitarea Ucrainei în NATO. Pregătirile pentru lansarea invitației ar putea începe după alegerile prezidențiale din SUA, în cazul în care va câștiga vicepreședinta Kamala Harris.

Germania se opune deocamdată, dar ar accepta în cele din urmă trimiterea invitației în cazul în care SUA și-ar modifica poziția în acest sens, mai scrie ziarul francez. Le Monde face aceste dezvăluiri după vizita efectuată vineri la Berlin de către Joe Biden, care s-a întâlnit în capitala Germaniei cu cancelarul Olaf Scholz, omologul său francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer. De la Berlin, cei patru lideri de stat s-au pronunțat pentru o „pace justă și durabilă” în Ucraina.

Pe de altă parte, miniştrii apărării din G7, adică și cel al SUA, au anunțat solemn, sâmbătă, că sprijină „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea deplină euroatlantică, inclusiv aderarea la NATO”.

„Subliniem intenţia noastră de a continua să oferim asistenţă Ucrainei, inclusiv asistenţă militară pe termen scurt şi lung”, au precizat miniştrii G7 după reuniunea lor din oraşul italian Napoli.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că Ucraina ar putea deveni cel de-al 33-lea membru al Alianței Nord-Atlantice. Totodată, șeful NATO a transmis că alianța de apărare va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie și își dorește ca autoritățile de la Kie să înceapă eventualele negocieri cu Moscova dintr-o poziție de forță.

„Asta am decis la Washington. Dacă există o întrebare concretă – «când?» -, nu pot să răspund în acest moment, dar lucrăm (…), astfel încât într-o zi (Ucraina – n.r.) să devină membră NATO”, a subliniat Rutte.

Urmărește-ne pe Google News