Campania militară a Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a lăsat pustii unele orașe ucrainene și a declanșat cea mai mare confruntare a Moscovei cu Occidentul, de la Criza rachetelor din Cuba, din anul 1962, încoace.
Muratov, editorul-șef al publicației Novaia Gazeta, una dintre ultimele instituții media independente din Rusia, consideră că Ucraina nu va fi niciodată de acord cu cedarea sau cu anexarea vreunui teritoriu care îi aparține.
„Ucraina nu va ierta niciodată Rusia”, a declarat Muratov, care a fondat în 1993 ziarul Novaia Gazeta cu bani proveniți din Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Mihail Gorbaciov. Interviul pentru Reuters a fost acordat în biroul jurnalistului, pe pereții căruia se află crose de hochei și zeci de imagini cu prima pagină a ziarului.
Muratov a afirmat că tehnologia modernă a adus în casa oamenilor ororile războiului, pustiirea lăsată în urmă de bătălia pentru Mariupol, oraș-port din sudul Ucrainei, și acuzațiile de crime de război, la adresa soldaților ruși, comise în Bucha și Irpin.
„Tu și-ai dori mult să ierți totul, dar dai click în motorul de căutare cu «Mariupol», «Irpin» sau «Bucha». Și nu mai poți ierta nimic”, a declarat Muratov. „Fiecare pas al acestui război, fiecare crimă și fiecare împușcătură, fiecare scrot smuls va rămâne acum pentru totdeauna”, a mai spus jurnalistul rus.
Ucraina acuză Rusia de comiterea de crime de război, în timp ce Moscova spune că astfel de acuzații sunt o minciună. Reuters notează că guvernul rus nu a răspuns la solicitarea de a oferi un punct de vedere despre afirmațiile lui Muratov.
Președintele Vladimir Putin spune că soldații ruși sunt „eroi” și că toate obiectivele Rusiei vor fi atinse.
Putin prezintă operațiunea militară din Ucraina drept o încercare de a zădărnici un complot occidental menit să distrugă Rusia. Ucraina afirmă că luptă împotriva unei ocupații ilegale și că nu va ceda niciodată.
Rusia, înapoi cu cel puțin 50 de ani
Războiul, a spus Muratov, este o „imensă rușine națională” care a șters nu doar o jumătate de secol de dezvoltare, ci și a stins în rândul rușilor speranța, dragostea și încrederea în viitor.
Războiul din Ucraina a distrus reputația țării lui Gorbaciov, a fizicianului și militantului rus pentru drepturile omului Andrei Saharov și a cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, a precizat Muratov.
„Am fost aruncați cu cel puțin o jumătate de secol înapoi în dezvoltarea noastră, în epoca de dinainte de Gorbaciov”, a afirmat redactorul-șef al ziarului Novaia Gazeta.
Rusia, a spus el, a uitat lecțiile trecutului, inclusiv necesitatea de a pune capăt războaielor.
„Noi nu mai avem credință. Rusia și rușii au devenit antipatici. Iubirea era un lucru foarte important pentru a călători, pentru a învăța, pentru a crede în Dumnezeul tău, pentru a citi cărțile pe care le iubești”, a adăugat Muratov.
Gorbaciov, lăudat în Occident ca fiind omul care a contribuit la căderea Zidului Berlinului și la încheierea Războiului Rece fără vărsare de sânge, a murit recent, pe 30 august 2022. Muratov i-a fost prieten.
„Din păcate, a avut loc o pierdere a reputației noastre la nivel global, o pierdere de încredere. Pierderea reputației este un lucru dificil de recuperat”, a spus Muratov.
“Victoria e asociată cu anexarea de teritorii străine”
Deși Putin a susținut planul care duce la anexarea oficială a zonelor controlate de trupele ruse și separatiste în Ucraina, situate în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, mulți ruși nu sunt interesați de încorporarea acestor teritorii, susține Muratov.
„Dacă ieși pe stradă și întrebi: «Aveți nevoie de Herson?», oamenii se vor uita la tine de parcă ai fi un cretin”, a spus el. „Ei vor întreba: «Ce? De ce vorbiți despre Herson? Eu am o ipotecă, nu Hersonul»”, a adăugat jurnalistul.
„Pentru geopoliticienii cu creierele inflamate, victoria este asociată cu anexarea de teritorii străine”, a punctat Muratov.
“Vom lucra aici până când țeava rece a pistolului…”
La jumătatea lunii septembrie, Curtea Supremă a Rusiei a revocat ultima licență media a Novaia Gazeta. Ziarul nu mai apare în ediția tipărită în Rusia, deși are o versiune online limitată și o revistă.
Muratov a precizat că nu are nicio intenție de a părăsi Rusia.
„Avem 82 de persoane care rămân aici și, bineînțeles, eu rămân cu ei. Și vom lucra de aici”, a spus Muratov, referindu-se la angajații ziarului.
„Vom lucra aici până când țeava rece a pistolului ne va atinge frunțile fierbinți”, a conchis jurnalistul.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia