Interlocutorii publicației confirmă că livrarea ajutorului promis la summitul NATO sub formă de rachete, vehicule de luptă, muniție și echipamente de apărare aeriană din SUA și țările europene în prima linie va dura săptămâni, dacă nu luni. Unele dintre armele anunțate nici măcar nu au fost cumpărate sau produse încă.

„În multe cazuri, puteți vedea că putem lua decizii, dar, din păcate, nu putem livra eficient. Aceasta este o mare dezamăgire pentru mine personal, deoarece ucrainenii așteaptă să ajungă aceste mărfuri, acest echipament militar va ajunge în Ucraina, dar nu se întâmplă încă”, a declarat miercuri președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat că avioanele de luptă F-16 mult așteptate vor fi livrate în Ucraina în această vară. Dar chiar și atunci, ele ar putea fi folosite mai ales în mod defensiv, deoarece aliații au dezbătut în marginea summitului NATO de la Washington dacă avioanele de război ar putea zbura în spațiul aerian rusesc pentru a ataca.

Mulțumind aliaților pentru muniție, președintele Ucrainei a spus joi că „ne așteptăm ca acestea să fie livrate cât mai curând posibil, astfel încât să poată fi salvate cât mai multe vieți”.

Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat pentru NYT că ucrainenii vor continua să fie în defensivă în următoarele șase luni, dar în continuă mișcare pe un câmp de luptă care „în cele din urmă îi va împiedica să obțină câștiguri semnificative”.

În același timp, analiștii americani consideră că situația de pe front din Ucraina s-a îmbunătățit după ce Congresul a aprobat un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari, primele livrări întărind deja apărarea ucraineană. Kievul a reușit să încetinească avansul Federației Ruse în regiunea Donețk și a oprit ofensiva ocupanților din regiunea Harkov, potrivit NYT.

În ultimii doi ani, războiul a distrus stocurile aliaților NATO și a demonstrat cât de încet guvernele și producătorii comerciali au intensificat producția de arme.

Micael Johansson, directorul executiv al Saab Group, un gigant al apărării cu sediul în Suedia, a spus că industria de apărare așteaptă încă mai multe contracte guvernamentale pe termen lung, dar că producătorii ar putea colabora mai strâns, astfel încât furnizorii, cum ar fi companiile de praf de pușcă, ar putea ține pasul cu cererea.

Pe 4 iulie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că în prezent nu există calendare și termene-limită pentru o nouă contraofensivă. Totul depinde de aprovizionarea cu arme, care este foarte lentă. Președintele a numit-o „cea mai mare tragedie a războiului”. În același timp, el nu consideră situația de pe front ca fiind un impas.

Urmărește-ne pe Google News