Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui Ucrainei, a declarat că „cauza principală a oricărei escaladări”, inclusiv în Kursk, este „agresiunea fără echivoc” din partea Rusiei, care a crezut că poate invada Ucraina fără consecințe.

Declarația este prima recunoaștere de către un oficial ucrainean de rang înalt a ofensivei în curs de desfășurare, pe fondul tăcerii din partea armatei țării cu privire la evenimentele din regiunea rusă. „Războiul este război, cu propriile sale reguli, în care agresorul culege inevitabil roadele acțiunilor sale”, a adăugat Podoliak.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut să facă aluzie la incursiunea de joi, afirmând că „toată lumea poate vedea că armata ucraineană știe cum să surprindă”, în cadrul unui eveniment de prezentare a unei noi aplicații militare.

Mai târziu, tot joi, Zelenski a făcut o altă aluzie la ofensivă în discursul său televizat de seară, spunând „Rusia a adus războiul în țara noastră și ar trebui să simtă ce a făcut”.

Bloggerii militari ruși, în momentul de față cele mai exacte surse de informații, au anunțat că luptele aveau loc pe o autostradă la est de Korenevo, la 20 de kilometri nord de graniță, în timp ce partea de vest a orașului rusesc Sudja, la aproximativ 10 kilometri de granița ruso-ucraineană, părea să fie sub controlul Ucrainei.

Rusia a declarat stare de urgență în Kursk, iar oficialii locali au declarat agenției de știri TASS că 3.000 de civili au fost evacuați în urma unui atac care a luat Moscova prin surprindere.

Forțele ucrainene, câteva sute de soldați, potrivit Rusiei, au pătruns peste graniță în dimineața zilei de marți, ajungând la Sudja în prima zi, iar de atunci se pare că au înaintat pe drumurile din nord-vestul și nordul orașului.

De asemenea, au apărut înregistrări video care arată cum câteva zeci de soldați ruși, inclusiv polițiști de frontieră capturați la punctul de control de la vest de Sudja, au fost adunați de ucraineni în prima zi a raidului, fiind o dovadă a succesului inițial al incursiunii.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale „continuă să elimine” atacatorii ucraineni din districtele Sudja și Korenevo și că îi vizează pe invadatori cu forțe terestre, artilerie, lovituri aeriene și rachete.

În aceeași zi, generalul Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat din Cecenia, a devenit primul oficial militar al alianței ruse care a recunoscut pierderile suferite de armată în urma incursiunii-surpriză a Ucrainei.

„Situația nu este ireversibilă, nu s-a întâmplat nimic supranatural… Da, oamenii noștri au murit, acesta este un fapt. Inamicul a intrat în mai multe așezări”, a declarat Alaudinov într-un mesaj video pe canalul său Telegram.

Alaudinov a adăugat că armata ucraineană „a avansat mult pe teritoriul nostru, în jur de 10 kilometri”.

Un Vladimir Putin, vizibil furios, a convocat miercuri o reuniune televizată a Consiliului de Securitate al Rusiei, în cadrul căreia șeful Statului Major al armatei, Valeri Gerasimov, i-a spus că avansul a fost oprit și că operațiunea Kursk se va încheia prin „atingerea frontierei de stat ruse”.

Incursiunile anterioare din Ucraina în Rusia, în apropiere de orașul Belgorod, au fost conduse de grupuri ruse anti-Kremlin. De data aceasta însă, incursiunea a fost condusă de forțele ucrainene, care au folosit în atac o combinație de infanterie, blindate, drone, război electronic și apărare aeriană.

Experții sunt în mare parte sceptici cu privire la valoarea unei incursiuni ucrainene în Rusia, deși progresul acesteia pe teren a fost mai bun decât preziceau mulți în urmă cu două zile și a venit într-un moment în care Kievul este supus unei presiuni crescânde pe linia frontului în regiunea Donbas.

Jade McGlynn, expert în Ucraina și cercetător la Kings College din Londra, a declarat: „Ca strategie militară, rămân un pic nedumerit, dar ca strategie politică, a fost foarte reușită. Sugerează încă o dată că «liniile roșii» ale lui Putin sunt doar vorbe și că Rusia nu este atât de puternică pe cât spun unii.”

Temerile că Rusia ar putea riposta împotriva Occidentului au stat la baza deciziilor președintelui american Joe Biden și ale altora de a restricționa utilizarea armelor occidentale de mare valoare, cum ar fi avioanele de luptă F-16, pe teritoriul Ucrainei. Până în prezent, nu au existat rapoarte confirmate privind utilizarea acestora în ofensiva de la Kursk, deși au existat unele declarații din partea Rusiei conform cărora Ucraina a utilizat vehicule blindate Stryker și Bradley.

SUA au declarat că nu au știut în prealabil de planul de atac al Ucrainei. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat că administrația a contactat Kievul pentru „a înțelege mai bine” ofensiva din Kursk.

Washingtonul a declarat, de asemenea, că restricțiile sale privind utilizarea armelor americane de mare valoare în interiorul frontierelor Rusiei recunoscute la nivel internațional nu s-au schimbat, iar Departamentul de Stat a declarat că incursiunea nu a fost „o încălcare a politicii noastre”.

Principalul gazoduct rusesc operațional către Europa trece pe lângă Sudja, unde o stație de măsurare – care ar fi fost capturată de Ucraina – monitorizează livrările rusești reduse către țări precum Austria și Ungaria. Kievul a permis gazului să continue să curgă prin conductă ca parte a unui contract care expiră la sfârșitul anului 2024.

Urmărește-ne pe Google News