Ucrainenii de rând și aliații Kievului au mari așteptări de la contraofensiva forțelor ucrainene, dar nu toată lumea este optimistă cu privire la rezultatele asaltului pregătit chiar în aceste săptămâni.
O evaluare a serviciilor secrete americane scursă pe internet, alături de multe alte documente clasificate, a concluzionat recent că problemele Ucrainei cu desfășurarea de trupe și colectarea de muniție și echipament de război ar putea face ca forțele Kievului să nu reușească pe deplin să atingă obiectivele contraofensivei, scrie Washington Post.
Evaluarea, etichetată drept „strict secretă”, avertizează asupra unor „deficite semnificative în ceea ce privește mobilizarea și susținerea forțelor” și sugerează că operațiunea mult-așteptată ar putea să producă doar „câștiguri teritoriale modeste”.
Documentul, care nu a fost dezvăluit anterior, este doar unul dintre materialele secrete ale comunității de securitate americane descoperite săptămâna trecută pe o platformă de mesagerie online. Pentagonul, posibilă sursă a acestor scurgeri, și Departamentul de Justiție investighează situația.
Evaluarea contrazice cel puțin parțial optimismul unor oficiali ucraineni, care au anunțat eliberarea iminentă a teritoriilor ocupate.
Ce urmărește ofensiva ucraineană, potrivit documentului dezvăluit online
Documentul care prevede succesul modest al viitoarei contraofensive ucrainene sugerează că strategia Kievului vizează revendicarea zonelor contestate din est și lansarea, în același timp, a unui atac spre sud, cu scopul de a secționa podul terestru ce leagă Rusia de Crimeea, peninsula pe care Moscova o folosește acum ca rută de aprovizionare pentru forțele sale din interiorul Ucrainei.
Din acest punct de vedere, materialul nu oferă mari surprize, acest scenariu fiind prevăzut de mai toți analiștii și comentatorii care s-au pronunțat pe tema războiului și a viitoarei contraofensive.
În documentul citat, serviciile secrete americane mai spun însă că Rusia și-a consolidat liniile de apărare în zonă și că Ucraina se „confruntă cu un deficit de durată în ceea ce privește pregătirea trupelor și aprovizionarea cu muniții”.
Rezultatul ar putea fi acela că progresul va fi unul greoi, iar numărul de victime va fi unul mare, spune documentul.
Cât de veridic este documentul și cât de actuale sunt evaluările lui rămâne de văzut. Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații, care se pare să fi produs documentul, a refuzat să comenteze scurgerea lui în public. Consiliul de Securitate Națională i-a urmat exemplul, iar Pentagonul a refuzat să vorbească despre conținutul documentului.
De fapt, până acum, oficialii americani au preferat să vorbească doar despre scurgerea propriu-zisă de documente și să refuze orice comentariu pe tema veridicității și conținutului acestora, scrie cotidianul american.
Alte evaluări mai puțin optimiste
Trebuie menționat însă că documentul citat nu este singurul care prevede un rezultat modest al ofensivei din primăvară. O predicție similară a fost oferită de o evaluare secretă recentă a Consiliului Național de Informații, scrie Washington Post.
Această evaluare, care a fost comunicată unui grup restrâns de congresmeni americani, spune că este puțin probabil ca Ucraina să repete în primăvară succesul obținut anul trecut în Harkov și Herson.
O serie de oficiali și militari ucraineni și-au împărtășit și ei, sub acoperirea anonimatului, reticența cu privire la șansele de a obține progrese majore în primăvară.
Explicațiile invocate de acești oficiali mai realiști au făcut referire la pierderile semnificative de vieți omenești, care au redus calitatea trupelor ucrainene, dar și la lipsa de muniție și echipamente.
Tancurile și blindatele trimise de aliații occidentali, au mai spus aceștia, au venit cu întârziere și sunt insuficiente. În unele cazuri, nici nu au ajuns încă.
Avertismentele Washingtonului către Kiev
În săptămânile care au trecut de la redactarea documentului dezvăluit, scrie Washington Post, oficialii americani au purtat discuții cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambițiile Kievului corespund capacităților sale, au declarat oficialii americani sub acoperirea anonimatului.
Un schimb de opinii pe această temă a avut loc la mijlocul lunii martie, în timpul unei convorbiri telefonice între generalul Mark Milley, șeful Statului-Major Întrunit, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, secretarul apărării Lloyd Austin și omologii lor ucraineni.
Oficialii americani și omologii ucraineni au analizat, de asemenea, diferite scenarii ofensive, avertizând asupra consecințelor răspândirii forțelor ucrainene pe un teritoriu prea mare.
Acest lucru ar putea întinde prea mult liniile de aprovizionare, ceea ce ar face ca menținerea teritoriilor recucerite să fie dificilă, ținând cont că forțele Kievului vor încerca în același timp să intre cât mai adânc în zonele ocupate.
Oficialii americani au plecat de la aceste conversații cu senzația că Ucraina începe să înțeleagă limitele contraofensivei și că se pregătește în consecință, au declarat oficialii americani.
În cele din urmă, deși este puțin probabil ca Ucraina să reușească secționarea podului terestru, Statele Unite speră că forțele Kievului ar putea măcar să amenințe transportul nestingherit de trupe și echipament de război rusesc pe acest coridor vital pentru invazia Moscovei.
Ce spune Kievul
Un oficial ucrainean de rang înalt nu a contestat dezvăluirile din document și a făcut în schimb referire la întârzierile logistice care au încetinit livrările promise de ajutor occidental.
Este „parțial adevărat”, a declarat oficialul, „dar partea cea mai critică este o întârziere a sistemelor deja promise, ceea ce întârzie antrenarea brigăzilor nou formate și contraofensiva în ansamblu”, a spus el.
Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au promis tancuri de luptă și alte vehicule blindate pentru Ucraina, dar numai după ce au dezbătut îndelung decizia, atrăgând critici din partea Kievului și a celor mai fideli susținători ai săi din Europa de Est.
Un alt oficial ucrainean de rang înalt a declarat că este puțin probabil ca documentele scurse să compromită contraofensiva planificată.
„Toată lumea știe că avem puțină muniție – președintele și ministrul apărării vorbesc deschis despre acest lucru”, a declarat oficialul.
„Și a fost evident pentru toată lumea încă din noiembrie că următoarea contraofensivă se va concentra asupra sudului, mai întâi Melitopol și apoi Berdiansk. Dar locul exact îl putem schimba cu o săptămână înainte”, a spus el.
Oficialii militari și analiștii independenți au sugerat public probabilitatea unei contraofensive în estul și sudul Ucrainei. În acest timp, Rusia a consolidat apărarea peninsulei Crimeea cu o rețea densă de fortificații și linii de tranșee, în anticiparea aparentă a unei astfel de operațiuni.
Slăbiciunile forțelor ucrainene
Documentul scurs în spațiul public semnalează ceea ce mulți comandanți și trupe știu deja, iar unii experți și oficiali au avertizat: lupta sângeroasă cu Rusia a epuizat trupele și echipamentul ucrainean, oferind astfel Moscovei un avantaj pe termen lung.
Potrivit mărturiilor soldaților de pe front, unitățile ucrainene consumă cantități uriașe de muniție de artilerie și au început deja să raționalizeze proiectilele.
Artileriștii care sprijină operațiunile din orașul Bahmut, spre exemplu, au declarat că obuzierele lor sovietice învechite sunt mai puțin precise decât tunurile occidentale, ceea ce îi obligă să tragă mai mult și să își uzeze echipamentul mai repede.
Soldații sunt la fel de uzați, iar Kievul a început să facă mai multe campanii de mobilizare, oprind uneori oameni pe stradă pentru a le înmâna documente de recrutare.
Perioada în care birourile de recrutare ale armatei erau copleșite de cereri a apus, iar unii bărbați au început să facă eforturi serioase pentru a se sustrage unei eventuale mobilizări.
În plus, personalul militar de pe front s-a plâns în ultimele săptămâni că trupele nou mobilizate care sosesc pe linia frontului sunt slab antrenate.
Dar situația de moment de pe câmpul de luptă ar putea să nu reflecte o imagine completă a forțelor ucrainene, deoarece Kievul își antrenează separat trupele pentru viitoarea contraofensivă – ținându-le în mod deliberat departe de luptele actuale, a declarat un oficial american.
În plus, trebuie spus că, în vreme ce slăbiciunile Ucrainei devin tot mai cunoscute, trupele Moscovei se confruntă la rândul lor cu provocări considerabile, inclusiv cu un moral scăzut în urma unor greșeli strategice majore care au generat pierderi semnificative.
Unitățile rusești din est sunt în mod special slăbite, a arătat un alt document secret scurs în spațiul public, serviciile de informații dezvăluind că forțele Moscovei depozitează neglijent muniția și nu camuflează cum trebuie locurile sensibile.
Stelist_adevarat • 11.04.2023, 17:26
Aceasta "scurgere de informatii" despre viitoarea ofensiva ucrainiana si despre actiunile de spionaj americane mi se pare cusuta cu ata alba. Parerea mea este ca aceasta este, mai degraba, o actiune de intoxicare a rusilor, care abunda in informatii false si care sa ii duca pe o pista gresita.