„Rușii au numit un comandant. Dar orașul este atât de distrus încât oamenilor le va fi greu să facă față acestei situații”, a declarat Oleksandr Striuk. El a precizat și că oamenii nu pot pleca din oraș spre zonele aflate încă în controlul Ucrainei, o situație care durează de săptămâni, căci Severodonețk este bombardat încontinuu de cel puțin 2 luni.

„În prezent, nu există nicio posibilitate de a părăsi orașul, oamenii pot încerca să plece doar în direcția teritoriului ocupat. Vom facilita evacuarea, dar deocamdată nu există o astfel de posibilitate”, a precizat Striuk.

Oficialii militari regionali au declarat vineri că ultimele trupe ucrainene din Severodonețk au primit ordin să se retragă, pentru că le era imposibil să continue să-și apere pozițiile. Această decizie a dus la cedarea propriu-zisă a orașului și a plasat regiunea Luhansk din estul Ucrainei aproape în totalitate sub controlul rușilor.

Severodonețkul a fost unul dintre ultimele mari bastioane ucrainene din zonă. Serhiy Haidai, guvernatorul militar al regiunii Luhansk, a declarat că armata ucraineană a luat decizia de a se evacua „pentru că numărul morților din teritoriile nefortificate poate crește în fiecare zi”.

Câteva sute de civili s-au adăpostit la uzina chimică Azot din oraș și au respins apelurile de a părăsi zona. Anterior în cursul zilei de sâmbătă, Serhiy Haidai a precizat că forțe ruse continuau să bombardeze uzina.

„Civilii părăsesc teritoriul uzinei Azot, ei [rușii] filmează videoclipuri de propagandă cu ei. Oamenii au petrecut aproape trei luni în subsoluri, în adăposturi. În acest moment, au nevoie de ajutor fizic și psihologic”, a adăugat Striuk.

Și armata rusă a anunțat sâmbătă că a cucerit orașul. Un înalt oficial al Ministerului Apărării de la Moscova a declarat că forțele ruse au stabilit controlul deplin atât asupra Severodonețkului, cât și asupra orașului Borivske, situat în apropiere, potrivit Reuters.

„În urma unor operațiuni ofensive de succes, unitățile miliției populare din RPL, cu sprijinul trupelor ruse … au eliberat complet orașele Severodonețk și Borivske”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

Acesta a precizat că atacul forțelor ruse a zădărnicit „încercarea ucraineană” de a transforma uzina chimică Azot din Severodonețk „într-un centru încăpățânat de rezistență”.

Konanșenkov a mai spus că luptătorii LPR controlează acum uzina, acolo unde se adăpostiseră câteva sute de cetățeni ucraineni. El nu a făcut nicio mențiune cu privire la soarta acestora.

Între timp, trupele ucrainene din orașul Lisichansk, care se învecinează cu Severodonețkul, se află sub o presiune tot mai mare din partea forțelor ruse, care au ocupat teritoriul din sudul orașului. Guvernatorul ucrainean al regiunii a declarat că forțele ruse au încercat să intre în Lisichansk dinspre sud și să încercuiască orașul – și au efectuat, de asemenea, un atac aerian asupra orașului.

Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că eforturile Rusiei de a tăia ruta principală de la Bahmut la Lisichansk au continuat. Conducerea armatei ucrainene a precizat că soldații săi au oprit înaintarea infanteriei rusești în apropiere de Volodymyrivka, care se află la 5 kilometri de autostradă. Dar Statul Major General a recunoscut că rușii au avansat 1 kilometru, în timp ce se apropie de orașul Bahmut.

Obiectivul Rusiei pare a fi acela de a izola forțele ucrainene într-o singură zonă din regiunile Luhansk și Donețk. Dacă ar captura orașul Bahmut, atunci rușii ar putea împiedica majoritatea eforturilor de realimentare cu provizii a apărătorilor ucraineni din Lisichansk și din districtele din jur.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News