„Acesta este genul de propagandă imperialistă, prin formule ca legături spirituale și nevoia de a salva «Marea Mamă Rusia», pe care Kremlinul o folosește pentru a justifica uciderea a mii de ucraineni și distrugerea a sute de orașe și sate ucrainene”, a transmis luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, într-o postare pe Facebook.
Misiunea Papei ar trebui să fie „tocmai de a deschide ochii tinerilor ruși asupra drumul devastator pe care îi duce actuala conducere rusă”, dar, în schimb, el promovează „idei ale marii puteri rusești, care sunt, de fapt, motivul agresiunii cronice a Rusiei”, a mai acuzat Nikolenko.
În discursul de vineri, Papa Francisc a făcut apel la tineretul catolic rus să nu uite cine le sunt strămoșii și ce moștenire au primit de la ei.
„Sunteți urmașii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru I, Ecaterina a II-a, acel imperiu – educat, mare cultură și mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire”, a spus Papa.
Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare în timpul unei expoziții dedicate primului împărat rus, folosind comparația pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Petru cel Mare a purtat Marele Război Nordic timp de 21 de ani”, a spus Putin atunci. „În realitate, era în război cu Suedia luând ceva din ea… Nu lua nimic, se întorcea. Așa a fost”.
Sviatoslav Shevchuk, liderul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a precizat, după discursul papei, că Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare sunt „cele mai proaste exemple de imperialism și naționalism rus extrem”, avertizând că cuvintele papei „ar putea fi percepute ca un sprijin pentru naționalismul și imperialismul care a provocat războiul în Ucraina”.
„Ca Biserică, vrem să afirmăm că, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, astfel de declarații inspiră ambițiile neocoloniale ale țării agresoare”, a precizat Shevchuk.
Marți, Vaticanul a respins interpretarea cuvintelor papei drept o laudă a imperialismului.
„Papa a intenționat să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea spiritualitate culturală rusă și, cu siguranță, să nu exalte logica imperialistă și personalitățile guvernamentale, citate pentru a indica unele perioade istorice de referință”, se arată în comunicatul Vaticanului.
Controversele generate de Papa Francisc
Papa a fost anterior criticat pentru unele dintre comentariile sale despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Într-un interviu publicat de ziarul italian La Stampa în iunie 2022, Suveranul Pontif a spus că războiul „a fost poate într-un fel provocat”. El a declarat că, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, s-a întâlnit cu „un șef de stat” care „era foarte îngrijorat de modul în care se mișcă NATO”.
În august 2022, Papa a înfuriat Kievul după ce a spus despre Daria Dughina, fiica unui filozof ultranaționalist, ca fiind printre victimele „nevinovate” ale războiului, după ce a fost ucisă de o mașină-capcană la periferia orașului Moscova.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Suveranul Pontiful la Roma în mai, când Francisc și-a asigurat „rugăciunea constantă” pentru pace și a subliniat nevoia de „gesturi umane” față de victimele războiului, potrivit Vaticanului.
durban22 • 30.08.2023, 11:42
FILOZOFIA UCRAINIENILOR:CINE NU ESTE CU NOI, ESTE IMPOTRIVA NOASTRA !---FARA COMENTARII !!.
Marica13 • 30.08.2023, 11:05
Exagereaza....acum nimeni nu mai are voie sa vb ca gata e impotriva lor....