Potrivit oficialului american, avionul nu a fost doborât de ruși, ci cel mai probabil s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj sau a unei defecțiuni tehnice. 

Rusia a organizat luni un atac „masiv” cu rachete și drone asupra Ucrainei, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, care a fost urmat, marți, de o altă lovitură majoră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul de luni și au dat rezultate bune.

Ce spun ucrainenii

Un pilot ucrainean de top a fost ucis în momentul în care avionul de luptă F-16 fabricat în SUA s-a prăbușit luni, a transmis o sursă militară ucraineană pentru CNN.

Este vorba despre locotenent colonelul Oleksi Mes, în vârstă de 29 de ani, unul dintre primii piloți ai forțelor armate ucrainene antrenați pe F-16 americane.

Cunoscut sub numele de „Moonfish”, Oleksi Mes a murit în accident în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian” al Rusiei împotriva Ucrainei, a spus sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat joi.

Accidentul este investigat, iar experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, a adăugat sursa.

Moartea pilotului este o lovitură majoră pentru Ucraina. Primele F-16 au sosit în Ucraina abia la începutul acestei luni, iar Moonfish a fost unul dintre puținii piloți pregătiți să le piloteze.

Rușii, în delir

Potrivit unor rapoarte din media rusă, locotenent-colonelul ucrainean Alexei Mes, comandantul adjunct al grupului operațional din brigada 114 de aviație tactică, a fost ucis în timp ce efectua o misiune de luptă, pe 26 august. 

Moartea pilotului s-a produs ca urmare a unei serii de lovituri ale armatei ruse împotriva infrastructurii Forțelor Armate ale Ucrainei în vestul Ucrainei pe 26 august.

„Pilotul ucrainean F-16 Mes a fost eliminat”, a titrat ziarul VecerniaMoscva, care susține că „primul F-16 ucrainean ar fi putut fi distrus în timpul unui atac asupra aerodromului Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki”.

Adjunct al comandantului Brigăzii 114 de aviație tactică a Forțelor Armate ucrainene, Mes a fost unul dintre primii ucraineni cărora li sa permis să zboare cu luptători americani. Se pare că a petrecut șase luni în Danemarca învățând să piloteze F-16.

Volodimir Zelenski a anunțat pe 5 august primele F-16 au început să zboare în Ucraina pentru operațiuni în interiorul țării, confirmând sosirea mult așteptată a avioanelor de luptă fabricate din SUA la aproape 2 ani și jumătate după invazia la scară largă a Rusiei.

Forțele aeriene ucrainene nu au furnizat cifre, dar un oficial american a declarat că au sosit în total șase aeronave F-16, iar Ucraina are șase piloți instruiți să le piloteze.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News