Cuprins:
Industria de apărare a Ucrainei s-a dezvoltat, în ciuda atacurilor
- Experiența de luptă și inovațiile tehnologice dezvoltate în timpul războiului cu Rusia ar putea transforma țara într-un jucător important în domeniul apărării.
- Industria de apărare ucraineană s-a menținut și s-a dezvoltat, în ciuda atacurilor rusești, producând peste jumătate din echipamentul și materialele militare.
- Experiența Ucrainei în lupta fără superioritate aeriană este considerată valoroasă pentru strategii europeni.
- Producția de muniție de artilerie a Ucrainei a crescut de 25 de ori în prima jumătate a anului 2024 față de întregul an 2022.
Experiența de luptă și inovațiile tehnologice dezvoltate în timpul războiului cu Rusia ar putea transforma țara într-un jucător important în domeniul apărării.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat recent că „datorită industriei sale de apărare, Ucraina va deveni unul dintre contribuitorii-cheie la securitatea mondială și un jucător foarte puternic pe piața globală a armelor și tehnologiilor de apărare”.
Această viziune este susținută de oficiali ucraineni. Industria de apărare ucraineană a reușit să se mențină și să se dezvolte, în ciuda atacurilor rusești.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fa5d2c2318386973289981a77f9dd41b.jpg)
„Putem fi unul dintre cei mai mari producători de arme sofisticate”
„Putem fi unul dintre cei mai mari producători de arme sofisticate”, a declarat Oleksandr Merejko, președintele Afacerilor Externe Parlamentare ale Ucrainei, pentru Newsweek.
„Tehnologiile ucrainene vor fi necesare lumii”, a insistat și ministrul industriei strategice de la Kiev, Herman Smetanin, în marja Conferinței de securitate de la Munchen, din Germania, la mijlocul lunii februarie.
Există multe necunoscute despre cum va arăta Ucraina postbelică, multe depind de modul în care se desfășoară negocierile de încetare a focului susținute de SUA.
Industria de apărare a Kievului și-a mărit capacitățile de 35 de ori din februarie 2022
În prezent, Ucraina produce peste jumătate din echipamentul și materialele sale militare. De exemplu, producția de muniție de artilerie a crescut de 25 de ori în prima jumătate a anului 2024 față de întregul an 2022. Industria de apărare a Kievului și-a mărit capacitățile de 35 de ori din februarie 2022, a spus Smetanin.
Experiența Ucrainei în lupta împotriva Rusiei este considerată valoroasă pentru strategii europeni. Doctrina NATO se bazează pe superioritatea aeriană, dar Ucraina a demonstrat cum să lupte fără o forță aeriană puternică.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0d33cf4d853a54e7cc9a29aa049475dd.jpg)
„Războiul, un creuzet intens de inovații tehnologice”
David Blagden, profesor asociat de securitate internațională și strategie la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, a comentat: „Războiul a devenit un creuzet intens de inovații tehnologice”.
A fost nevoie de câteva săptămâni la începutul lui 2022 pentru ca Ucraina să se transforme în ceea ce s-ar putea numi o putere majoră europeană, introducând echipamente occidentale avansate în armata sa mobilizată.
În afara sprijinului occidental, personalul ucrainean a început să dezvolte diferite tipuri de drone și a revoluționat modul în care acest tip de tehnologie este utilizat în luptă.
Experiența ucraineană acoperă toate aspectele, de la operarea dronelor kamikaze până la gestionarea operațiunilor terestre complexe.
„Soldații britanici și europeni care s-au antrenat în România și-au modelat exercițiile de antrenament pe experiențele Ucrainei”
Țările europene și Marea Britanie au instruit personal ucrainean din întreaga armată, inclusiv zeci de mii de soldați ucraineni, prin inițiativa condusă de Londra, cunoscută sub numele de Operațiunea Interflex.
În ianuarie și februarie, exercițiile NATO din România, Bulgaria și Grecia s-au bazat pe lecțiile învățate din Ucraina. Peste 10.000 de soldați din nouă țări au participat la aceste manevre.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_37ab87ce087da01ea38418de39decaa0.jpg)
„Soldații britanici și europeni care se antrenează în estul României în cursul lunii februarie, ca parte a celor mai mari exerciții ale NATO din acest an, au declarat că și-au modelat exercițiile de antrenament pe experiențele Ucrainei, tactica lor fiind informată de modul în care a luptat Kievul. Soldații britanici s-au numărat printre cei care se întorceau în tranșeele din România cu desene ridicate de pe câmpurile de luptă din Ucraina”, scrie Newsweek.
Experții consideră că industria de apărare ucraineană va deveni atractivă pentru clienții din întreaga lume datorită tehnologiilor testate în luptă. Iar acest lucru ar putea consolida poziția Ucrainei ca putere militară în Europa în anii următori.
„Vom fi un atu imens pentru NATO și pentru UE”
De-a lungul celor peste trei ani de război la scară largă, Ucraina a acumulat experiență „inestimabilă” pe câmpul de luptă, a spus Oleksandr Merejko. „Vom fi un atu imens pentru NATO și pentru UE”.
Deși Ucraina suferă pierderi enorme în urma invaziei rusești, experiența câștigată în război și dezvoltarea industriei de apărare ar putea avea beneficii pe termen lung pentru țară, transformând-o într-un actor important în domeniul securității regionale și global.
„Combaterea unui conflict împotriva Rusiei este ceea ce NATO pregătește mai presus de orice altceva și este ceva ce Ucraina face de peste trei ani încoace”, a declarat și William Freer, cercetător în domeniul securității naționale la think tank-ul „Council on Geostrategy” din Marea Britanie.
Ucraina este capabilă să construiască echipamente militare la un cost destul de scăzut și la scară largă, a declarat Freer.
Ucraina a declarat la începutul anului că își va intensifica programele de drone și rachete cu rază lungă de acțiune, cumpărând cel puțin 30.000 de drone capabile să zboare sute de kilometri. Pe parcursul anului, Kievul intenționează, de asemenea, să scoată din liniile de producție 3.000 de rachete de croazieră și rachete de tip drone.
Ucraina este, de fapt, capabilă să producă peste 30.000 dintre aceste drone de lovitură profundă. De asemenea, este pe cale să atingă o țintă de producție de peste 10.000 de drone la sol.
Ucraina a dezvăluit o serie de noi tehnologii la sfârșitul anului 2024, inclusiv seturi de rachetă-dronă. Kievul a debutat cu Peklo, „iad”, în ucraineană, și Ruta, capabile să parcurgă până la 300 de kilometri, potrivit rapoartelor presei ucrainene.
Care sunt obstacolele
Există mai multe obstacole în calea Kievului. Războiul a avut o taxă chinuitoare asupra economiei Ucrainei, întinsă pentru a sprijini efortul de război în detrimentul unor ramuri de cheltuieli din întreaga societate devastată de război.
„Situația economică a Ucrainei este acum dură, din păcate”, a spus expertul în securitate Blagden. O mare parte din forța de muncă va fi petrecut ani în armată, iar mulți dintre cei mai buni și mai străluciți din Ucraina vor fi devenit victime de război, a spus el.
Deși nu este încă clar cum se va ajunge la un acord de încetare a focului, pare din ce în ce mai probabil ca Rusia să își păstreze controlul asupra părților Ucrainei pe care le-a capturat în război. În starea actuală, Moscova controlează marea majoritate a regiunii Luhansk de est și o parte semnificativă a Donețkului vecin, care împreună sunt denumite în mod colectiv Donbas.
Donbasul a fost centrul industrial al Ucrainei, centrul industriei siderurgice a țării înainte de 2014, când Rusia a ocupat Crimeea în sudul Ucrainei continentale și a susținut mișcările separatiste din Lugansk și Donețk.
Industria de apărare a Ucrainei, deși acumulează expertiza și rafinează designul, este încă mai puțin capabilă să elibereze unele dintre cele mai complexe echipamente, a încheiat cercetătorul William Freer.
Urmărește în fiecare zi seria de materiale dedicate finalei prezidențiale – „Nicușor Dan vs George Simion”!

Ghitza • 19.04.2025, 02:46
Adevarul incontestabil este ca DA,cei mai curajosi militari si aparatori , cei mai viteji, cei mai experimentati ,cea mai tare si isteata armata dinlume ,o are Ucraina.Punct.Nu China,USA sau Rusia,vitejia si curajul este al Ucrainei ,dar au un motiv bine intemeeat,nu vor sa fie sub bocanc rusesc si nu vor sa cedeze nici un cm.patrat din terenul lor recunoscut international.Aceia toti sunt eroi Planetei Pamant.Nu cunosc ucrainieni,dar am citit ceva din istoria acelui popor ,dar faptul ca lupta cu o putere militara mult superioara fata de a lor pentru ce este de drept a lor,pot fi numiti intradevar,cei mai viteji ,cei mai curajosi,intr-un cuvant,EROI, (multi ar zice ca-s nechibzuiti).Bravo lor Slava Ucraina.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_9df5f88d463b992a5e3897d2663ffc01.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d05137a47cd0d6ec755b73983344990b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_9071dd69a5f0d30c1ddd5d32762c4ea3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_b5102c2c7829dfb33f92e2a94d6af204.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_e5e6378c4e8860490f6b032c863a21bc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0aa06875a370866f932db8c68911c933.jpg)