Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat timp de mai multe luni pentru acest moment, dar s-a arătat rezervat atunci când a primit vestea. „Astfel de lucruri nu se anunță. Rachetele vor vorbi de la sine. Cu siguranță”, a reacționat el.

Potențialul impact al atacurilor cu rachete în teritoriul rus

O listă cu potențiale ținte a apărut la câteva ore de la anunțul pe surse venit de la Washington, dar Ucraina s-ar putea concentra pe atacuri asupra regiunii Kursk, unde rușii pregătesc o contraofensivă majoră pentru a alunga trupele ucrainene. Rusia ar fi desfășurat în zonă o forță de 50.000 de soldați, inclusiv 10.000 de nord-coreeni.

Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte militare din teritoriul rus ar putea complica eforturile Moscovei, permițând Kievului să păstreze teritoriul ocupat în Kursk ca monedă de schimb în eventualele negocieri de pace așteptate pentru anul viitor, comentează BBC.

Restabilirea unui mic echilibru

Experții militari ucraineni au salutat decizia Washingtonului, dar subliniază că aceasta nu va schimba neapărat cursul războiului, ci doar va restabili un mic echilibru.

„Ucrainenii sunt foarte inspirați de știri”, spune maiorul Volodimir Omelian.

Vladimir Putin a susținut anterior că o astfel de mișcare din partea SUA ar echivala cu o participare directă a NATO la război, dar maiorul Omelian a respins această interpretare și a apreciat că este vorba de o nouă „cacealma” din partea liderului rus.

„Nu-i vom acorda nicio atenție”, a spus el pentru BBC, deoarece Rusia a emis avertismente similare pentru „multe alte sisteme și arme pe care le-am primit” anterior. „Nu s-a întâmplat nimic. Nici de data asta nu se va întâmpla nimic”, a adăugat el.

Deputata Inna Sovsun apreciază că ucrainenii sunt în general „fericiți” de vestea primită de la Washington. Cu toate acestea, există anumite nemulțumiri, și anume că „Biden a avut nevoie de prea mult timp pentru a lua o astfel de decizie care ar fi putut salva vieți” dacă ar fi venit mai devreme.

„Mi-aș fi dorit să fi fost făcută înainte ca Putin să fi distrus jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei”, a declarat ea.

Apel la schimbarea strategiei

Încă nu se știu deocamdată detaliile din spatele deciziei Washingtonului. De asemenea, nu se știe nici de câte sisteme ATACMS dispune Ucraina.

În opinia deputatului Oleksi Goncearenko, Ucraina are nevoie de o cantitate suficientă de rachete ATACMS pentru ca mișcarea Washingtonului să aibă impact pe câmpul de luptă. „Este foarte important să ai nu doar permisiunea, ci și rachetele, să fii capabil să schimbi situația”, a declarat el.

Este „păcat” că „a durat aproape 1.000 de zile” până la luarea deciziei, dar e „mai bine mai târziu decât niciodată”, a subliniat deputatul ucrainean.

O altă deputată ucraineană, Maria Ionova, a semnalat că rachetele „nu sunt glonțul de argint”. Potrivit ei, este necesară o schimbare a strategiei. „Pentru că dușmanii noștri sunt uniți și ar trebui să fim și noi uniți”, a remarcat ea.

Decizia lui Biden este una semnificativă înaintea unei alte ierni lungi și grele. Dar atacurile cu rachete și drone efectuate duminică și luni de ruși și care s-au soldat cu aproape 30 de morți reamintesc, din păcate, că Moscova încă intenționează să câștige războiul în condițiile sale, conchide BBC.

Moștenire grea pentru Donald Trump

Potrivit CNN, unda verde a lui Joe Biden tocmai a ridicat miza într-un război pe care îl moștenește președintele reales al SUA, Donald Trump.

Postul american de televiziune reamintește că decizia a urmat un tipar devenit familiar. Casa Albă a refuzat luni de zile să o ia, îngrijorându-se că ar putea fi percepută ca o escaladare. De partea cealaltă, conducerea de la Kiev a condamnat acest refuz, dar a primit în cele din urmă permisiunea atunci când cererea părea să fi fost uitată.

Toate solicitările Ucrainei, fie pentru HIMARS, fie pentru tancuri Abrams, fie pentru avioane de luptă F-16, au urmat același tipar, cu insistențe din partea Kievului, reticențe din partea Washingtonului și aprobări considerate tardive.

Un nou răspuns față de escaladarea Rusiei

Este prea târziu pentru ca sistemele ATACMS, fabricate în SUA, să facă diferența pe câmpul de luptă dacă lovesc ținte din teritoriul rus? Răspunsul nu este simplu, notează CNN.

Postul american de televiziune estimează că Ucraina nu dispune de un număr suficient de astfel de rachete pentru a produce o schimbare peste noapte în cursul războiului.

Cu toate acestea, Casa Albă intenționează să sublinieze că nu poate sta cu brațele încrucișate la desfășurarea de soldați nord-coreeni în Kursk, iar acesta este un răspuns al SUA față de escaladarea Rusiei. Oficialii occidentali au atenționat deja că desfășurarea de soldați nord-coreeni nu face decât să extindă războiul din Ucraina, devenind mai global.

Donald Trump poate să vorbească în continuare despre pace, dar va moșteni pe 20 ianuarie 2025, ziua învestirii sale, un război în care miza tocmai a crescut semnificativ, conchide CNN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News