Energoatom a închis ultimul dintre cele şase reactoare ale centralei la 11 septembrie, deoarece activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie externă fiabilă pentru răcire şi alte sisteme de siguranţă, ameninţând o topire potenţial catastrofală. 

Astfel, ultimul reactor operaţional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numeşte „oprire la rece”, reducând probabilitatea unei fuziuni periculoase. 

Însă „există în continuare un risc, atâta timp cât în interior există ansambluri de combustibil nuclear”, a explicat Petro Kotin.  

Deteriorarea intenţionată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranţă şi de răcire, sau o defecţiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru. 

„Ai căldură reziduală şi trebuie să asiguri în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea topire”, a precizat Petro Kotin.

Energoatom ar putea lua decizia pentru repornirea reactoarelor încă de miercuri. La momentul opririi forţate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie şi, ca atare, nesigură. 

„Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Şi, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a spus Petro Kotin. 

Directorul general al centralei, reținut și ulterior eliberat de ruși

Directorul general al centralei, Ihor Murașov, a fost capturat şi legat la ochi de forţele ruseşti în timp ce se întorcea acasă de la serviciu vineri, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a acestor zone. 

Ihor Murașov, care ulterior a fost eliberat, a declarat că nu a fost bătut sau supus altor abuzuri, dar a fost forţat să facă declaraţii false în faţa camerei de filmat înainte de a fi eliberat, potrivit lui Petro Kotin. 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat, marţi, că „înţelege că domnul Murașov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina şi nu îşi va continua sarcinile la centrala nucleară Zaporojie. Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol”. 

Trupele ruseşti ocupă centrala şi zona înconjurătoare, inclusiv oraşul Enerhodar din apropiere, în timp ce mii de muncitori ucraineni continuă să întreţină instalaţia. 

Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni. 

FOTO: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News