Cum relatările din acel loc sunt din ce în ce mai puține, l-am întrebat pe șeful diplomației ucrainene dacă în estul țările sale este pace. ,,Nu, nu! Nu e pace”, a răspuns dând simultan din cap și mișcându-și stânga-dreapta degetul arătător. În estul Ucrainei se moare de glonț și obuz aproape în fiecare zi. Până acum, conflictul dintre armata Kievului și separatiștii ajutați de Rusia s-a soldat cu peste 10.000 de victime, potrivit ONU.
”Există trupe rusești obișnuite, foarte mulți mercenari ruși și o gamă variată de armament rusesc. Practic, Donbasul este un protectorat semi-criminal, creat de către Rusia”, spune ministrul Pavlo Klimkin, care a efectuat o vizită oficială la București.
”Știm sigur că sunt mii de trupe rusești, aproximativ 4.000 – 5.000, care se rotesc. Cât despre mercenari, credem că sunt aproximativ 20.000. Doar în Donbasul ocupat sunt 2.000 de tancuri și vehicule blindate. Faceți o comparație cu armata română. Este un număr impresionant”.
Ucraina: Riscul unei invazii încă există
Noul emisar special al Statelor Unite în Ucraina, Kurt Volker, spunea recent că Rusia are mai multe tancuri în estul Ucrainei decât există, la un loc, în vestul Europei. Moscova respinge însă orice implicare în conflict și pretinde că armamentul și tancurile folosite de către separatiști sunt de producție sovietică și au aparținut armatei ucrainene.
Kievul susține că, pe lângă trupele aflate în interiorul teritoriului său, Rusia a masat la granița cu Ucraina un număr mare de soldați vehicule de luptă, pregătite pentru scenariul unei invazii.
,,Credem că Rusia este oricând capabilă să declanșeze un atac la scară largă împotriva Ucrainei, fie că vorbim despre Donbas sau desăre alt loc”, susține ministrul ucrainean de Externe.
Citește și: INTERVIU VIDEO/ Ministrul de Externe al Ucrainei: „Nu închidem școli românești”
Pavlo Klimkin mai arată că o altă sursă de pericol, inclusiv pentru România, vine din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și transformată într-o fortăreață militară.
,,Doar în Crimeea sunt aproximativ 40.000 de soldați obișnuiți, dotați cu arme moderne. Din acest punct de vedere, România ar trebui să fie îngrijorată. Trebuie să cooperăm”.
Ministrul de Externe al Ucrainei insistă că problema Kievului este problema întregii Europe și că nicio țară nu este ferită de noile tactici ale Moscovei. ,,Rusia a început un război hibrid cu toată Uniunea Europeană”.