Soldații ucraineni și ruși sunt despărțiți de linii de tranșee care abia s-au modificat în ultimele luni. Între timp, zeci de milioane de ucraineni se pregătesc pentru o nouă iarnă de teroare și suferință, iar Moscova depozitează rachete care pot ajunge să fie utilizate pentru a viza infrastructura ucraineană în încercarea de a demoraliza civilii și de a face orașele nelocuibile, potrivit analizei NYT.

Ultimele mișcări pe frontul ucrainean: Kievul a recâștigat o poziție „potențial semnificativă”. Unde întâmpină Rusia probleme
Harta cu teritoriile din Ucraina controlate de forțele ruse și unde se dau, în prezent, principalele lupte Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele ucrainene încă se chinuie să străpungă liniile rusești puternic fortificate din sud, dar ritmul înaintării lor a fost lent, în medie de numai 100 de metri pe zi în timpul vârfului ofensivei de vară, potrivit unei analize a Centrului pentru Strategii și Studii Internaționale.

Este un ritm similar cu cel al forțelor aliate în timpul bătăliei sângeroase de cinci luni de la Somme din 1916, în timpul Primului Război Mondial, arată analiza.

Seth Jones, autor al analizei, subliniază că apărarea rusă are un avantaj clar în acest război, în ciuda eforturilor ucrainene de a avansa. El oferă drept argument situația de la Robotine, în sudul Ucrainei, unde deși ucrainenii au străpuns o linie defensivă rusă, după cinci luni de lupte brutale, ei încă nu au realizat un progres major.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Principalul succes al Ucrainei pe frontul sudic

Luptătorii ucraineni din prima linie au traversat teritoriul ocupat de ruși în Herson și-au ocupat o poziție, aparent pentru prima dată, pe malul estic al râului Nipru în ciuda unei defensive înverșunate.

Potrivit BBC, această evoluție de pe frontul sudic este potențial semnificativă. Contraofensiva Ucrainei are ca scop tăierea teritoriului ocupat de ruși și întreruperea unui coridor de uscat către peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Într-un schimb de mesaje cu BBC, brigada 46 a armatei ucrainene a precizat că a fost angajată în lupte grele în efortul de a prelua controlul deplin asupra satului Krinki. Dacă brigada reușeste să preia controlul, localitatea va oferi unităților avansate o bază de la care să lanseze o ofensivă mai amplă menită să separe trupele ruse și să le întrerupă liniile de aprovizionare.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA a declarat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni terestre mai ample decât de obicei pe malul estic. Bloggerii militari ruși au relatat, de asemenea, despre lupte în Krinki.

Dar soldații recunosc că, indiferent dacă preiau controlul asupra satului sau nu, un atac modern în stilul „Debarcării din Normandia” este puțin probabil, iar luptele vor rămâne dificile. Cu toate acestea, subliniază BBC, va fi un succes cu care se poate mândri conducerea ucraineană după cinci luni în care ofensiva mult așteptată nu a adus vreun avans important.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Ultimele mișcări pe frontul ucrainean: Kievul a recâștigat o poziție „potențial semnificativă”. Unde întâmpină Rusia probleme
Linia frontului sudic unde se dau lupte între armatele ruse și ucrainene Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului

Numeroase victime pe frontul estic

Forțele ruse ignoră pierderile grele pe care le suferă și continuă eforturile pentru a cuceri orașul Avdiivka, din estul Ucrainei, au declarat miercuri oficialii ucraineni citați de Reuters. Rusia s-a concentrat asupra regiunilor din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, de când a eșuat planul inițial, din momentul declanșării invaziei în februarie 2022, care viza capitala Kiev.

În ultimele două săptămâni, Rusia s-a concentrat pe orașul Avdiivka din Donețk, un oraș cunoscut în timp de pace pentru o fabrică uriașă de cocsificare, care a devenit un bastion al rezistenței ucrainene. Avdiivka este văzut drept un punct-cheie care ar putea fi folosit de trupele ucrainene pentru a lansa operațiune de eliberare a orașului Donețk, aflat la circa 20 de kilometri depărtare.

Ultimele mișcări pe frontul ucrainean: Kievul a recâștigat o poziție „potențial semnificativă”. Unde întâmpină Rusia probleme
Frontul estic al războiului. Principalele lupte se dau în prezent pentru orașul Avdiivka din Donețk Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului

Forțele ruse se bazează pe infanterie, folosind mici grupuri de asalt de 30 până la 40 de soldați, a spus Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al comandamentului sudic al armatei ucrainene. Această tactică a produs pierderi uriașe armatei ruse în ultimele șase zile, cu 2.500 de morți și răniți în zonă.

Vitali Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că Rusia exercită presiuni dinspre nord, dar nu a reușit să treacă de o linie feroviară aflată sub controlul Ucrainei. El a respins, de asemenea, relatările conform cărora trupele ruse și-au asigurat controlul asupra unuia dintre mormanele mari de zgură care domina peisajul industrial al orașului.

Valeri Prozapas, un căpitan ucrainean, a declarat pentru Espreso TV că rușii acționează pentru a exploata faptul că Avdiivka era „de facto pe jumătate înconjurată”. „Cea de-a doua problemă este politică. Ei au puține lucruri de care să fie mândri și trebuie să vândă populației lor un fel de victorie, chiar dacă este doar una interimară”, a spus Prozapas.

Contraofensiva Ucrainei, lansată în iunie, a avut ca rezultat capturarea unor sate devastase de război din estul țării, dar ritmul este mult mai lent decât avansul de anul trecut prin nord-est.

Oficialii ucraineni au recunoscut, de asemenea, că se dau lupte grele în apropiere de Kupiansk, un oraș din regiunea Harkov ocupat inițial de trupele ruse, dar eliberat de Ucraina în ofensiva rapidă de anul trecut din nord-est.

„Abilitatea de a rezista”

Cele două fronturi în desfășurare, situate la distanțe de sute de kilometri, subliniază importanța pentru ambele armate de a-și reînnoi forțele și echipamentele.

Având în vedere intensitatea luptelor, analiștii militari sunt în general de acord că ambele părți vor continua să lupte pentru a genera forțe capabile să conducă operațiuni ofensive.

„Contează abilitatea de a rezista, capacitatea de a readuce forță de muncă și echipamente”, a spus Thibault Fouillet, cercetător la Fundația Franceză pentru Cercetare Strategică.

Colonelul Ants Kiviselg, șeful serviciului de informații militare al Estoniei, a precizat că Rusia mai are aproximativ patru milioane de obuze de artilerie – suficiente pentru a continua războiul cu o intensitate scăzută încă un an.

Potrivit unor rapoarte de informații occidentale, Coreea de Nord a transferat recent obuze de artilerie în Rusia. Acesta rapoarte oferă dovezi satelitare, iar serviciile de informații estimează că au fost livrate până la 350.000 de obuze.

Aceste dovezi atestă că Moscova „planifică să-și continue războiul în Ucraina pentru o lungă perioadă de timp și face pași concreți în acest sens”.

Jack Watling, cercetător și specialist în război terestru la Royal United Services Institute din Marea Britanie, afirmă că este probabil ca Rusia să dețină un „avantaj material” în lunile următoare și că „Kievul trebuie să lupte cu grijă dacă vrea să păstreze inițiativa.”

În urmă cu un an, Rusia producea aproximativ 40 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună, estimează analiștii de la RUSI. Acum produce peste 100 pe lună, o estimare care se aliniază cu ceea ce a spus statul major ucrainean în septembrie.

Ucraina, la rândul ei, își intensifică producția internă de arme, alocând peste un miliard de dolari pentru fabricarea de drone și invitând producătorii occidentali de arme să participe la dezvoltarea de noi arme. Dar nu este clar cât de repede poate crește producția, motiv pentru care Kievul rămâne profund dependent de aliații săi pentru sprijin militar și financiar.

Președintele Biden militează pentru un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, o demonstrație critică de sprijin din partea SUA. Cu toate acestea, adoptarea pachetului depinde de majoritatea republicană din Camera Reprezentanților, care este din ce în ce mai sceptică cu privire alocarea de fonduri pentru Ucraina, în special acum că au apărut noi cheltuieli pentru a sprijini Israelul în războiul cu gruparea palestiniană Hamas.

„Acest război este un război industrial”, conchide Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Variabila cheie devine, pe măsură ce te uiți la ambele părți, care parte începe să slăbească prima în ceea ce privește ajutorul oferit de partenerii lor.”

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (23)

AlexandruCraciunescu   •   27.10.2023, 18:15

Prea mult razboi. Prea multa suferinta

ionels   •   27.10.2023, 12:25

Prea multe vieti pentru cativa metri patrati.

VarlanNeculai   •   27.10.2023, 11:31

Un razboi care ne da vietile peste cap

Vezi toate comentariile (23)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI