Potrivit unui decret emis de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, pe listă figurează Mihail Gundayev, care reprezintă Biserica Ortodoxă Rusă în Consiliul Mondial al Bisericilor și alte organizații internaționale de la Geneva.
Presa de stat rusă a relatat că Gundayev este un nepot al liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril. Ucraina l-a sancționat pe Kiril încă din 2022.
„Au fost impuse sancțiuni împotriva a 22 de cetățeni ruși care, sub pretextul spiritualității, susțin teroarea și politica genocidală”, a spus Zelenski în discursul său de luni seara.
El a spus că măsurile punitive vor întări „independența spirituală” a țării.
Sancțiunile vin la câteva zile după ce patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, le-a cerut sâmbătă preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual.
Ruperea Ucrainei de biserica rusă
În 2019, patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, a acordat independență deplină – autocefalie în limbaj teologic – Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Ucrainenii care au favorizat recunoașterea unei biserici naționale în tandem cu independența politică a Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică căutau de multă vreme această aprobare.
Biserica Ortodoxă Rusă și liderul ei, patriarhul Kiril, au protestat cu înverșunare față de această decizie, spunând că Ucraina nu se află sub jurisdicția lui Bartolomeu. De atunci, în Ucraina au existat două biserici ortodoxe diferite, cea autocefală și cea subordonată Moscovei.