Aruncați în mijlocul unui război încrâncenat cu uriașul vecin, ucrainenii au reușit să țină frâu soldaților ruși și datorită tehnologiei avansate la care au avut acces.

În prima linie a frontului nu au sosit doar dronele turcești, dar și un algoritm de recunoaștere facială dezvoltat și donat ucrainenilor de compania americană Clearview AI. Teama de algoritm se aude la mii de kilometri, în casele mamelor care află de la un străin de pe internet că și-au pierdut copiii în război, scriu jurnaliștii de la Washington Post.

Ucraina scanează fețele militarilor ruși morți, apoi le contactează rudele. Metodele utilizate de „Armata IT”, puse sub semnul întrebării de presa americană
Militari ucraineni făcând fotografie lângă un tanc rusesc ars în apropierea orașului Irpin. Foto: Profimedia

Armata IT

Pe lângă forțele armate care luptă cu AK-47, Ucraina are și o așa-numită Armată IT, formată din sute de hackeri și activiști care primesc ordine direct de la Kiev. Această a doua armată este în spatele mesajelor trimise către 582 de familii din Rusia, informate, de multe ori într-un mod brutal, că au pierdut pe cineva în războiul din Ucraina.

Pentru a primi o dublă confirmare, voluntarii nu se sfiesc să trimită rudelor fotografii cu trupurile militarilor ruși decedați, care au fost lăsate în urmă de camarazii lor. 582 de familii este rezultatul măsurabil al acestui algoritm, rezultat din analizarea a peste 8.600 de imagini ale morților sau capturaților ruși prin Clearview AI.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Însă oficialii ucraineni își propun ca identificarea soldaților ruși uciși, capturați ori filmați comițând crime de război să nască mai mult disidență în societatea rusească și să descurajeze pe cei care se gândesc să se alăture unui război pornit de Kremlin.

Experții avertizează că inteligența artificială este folosită de ucraineni ca „oricare armă din arsenalul unui război psihologic”.

„E greu să găsim critici pentru o acțiune atât de radicală, al cărei singur scop este să capitalizeze doliul familiilor îndurerate. Asta datorită solidarității manifestate în mod natural pentru cauza ucraineană în Occident. Totuși, trebuie să spunem că și contactarea părinților soldaților decedați este o armă clasică din arsenalul războiului psihologic și ar putea să impună un precedent periculos pentru viitoare conflicte armate”, explică Stephanie Hare, o cercetătoare independentă în tehnologia supravegherii din Londra.

Ucraina scanează fețele militarilor ruși morți, apoi le contactează rudele. Metodele utilizate de „Armata IT”, puse sub semnul întrebării de presa americană
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu militarii Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informației și a înmânat premii de stat. Foto: Profimedia
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

La algoritm au acces 340 de funcționari din Ucraina

CEO-ul Clearview AI, Hoan Ton-That, spune că peste 340 de oficiali din cinci agenții guvernamentale ucrainene au acces permanent și gratuit la algoritmul de recunoaștere facială dezvoltat de compania tech din New York.

Iar angajații americani ai companiei țin săptămânal, iar uneori zilnic, ședințe de instruire pentru polițiștii sau militarii ucraineni care vor să acceseze Clearview AI.

„Sunt atât de entuziaști. Energia lor e până la cer și înapoi. În fiecare ședință, ne spun că o să câștige acest război”, mărturisește Hoan Ton-That, care a asistat în ultimele săptămâni la mai multe momente în care ucrainenii s-au mirat de câte date pot fi puse laolaltă de algoritm – de la poze de familie, la postări de pe social media ori detalii despre partenera de acasă a unui soldat rus ucis în Ucraina.

Unii ucraineni scanează fețele inamicilor morți sau capturați din prima linie a frontului. Alții se antrenează folosind aplicația pentru a scana chipurile presupușilor civili care tranzitează un punct de control oarecare.

Hoan Ton-That a decis în martie să pună algoritmul la dispoziția ucrainenilor. S-a hotărât după ce a dat accidental peste propaganda rusească și care susținea că soldații capturați sunt în realitate actori din Ucraina.

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Ucraina scanează fețele militarilor ruși morți, apoi le contactează rudele. Metodele utilizate de „Armata IT”, puse sub semnul întrebării de presa americană
Sigla software-ului de recunoaștere facială Clearview AI. Foto: Shutterstock

„Dacă ăștia erau soldații ruși, spuneam «Doamne, ce barbaric!»”

Întrebarea pusă de cercetătoarea britanică se întoarce ca un bumerang. 

„Să ne imaginăm că erau soldați ruși cei care trimiteau astfel de poze mamelor ucrainene. Poate în situația asta am spune «Doamne, ce barbaric!». Și funcționează oare această armă? Stârnește ea revoltă în societate, față de guvern, ori doar îi determină pe ruși să zică «Uită-te ce le fac băieților noștri acești cruzi ucraineni, acești bandiți»”, punctează cercetătoarea Stephanie Hare. 

E o nouă discuție pe plan etic pentru Clearview AI. 

Până acum, algoritmul de recunoaștere facială era utilizat preponderent de polițiști și detectivi federali, care sperau să găsească o potrivire pentru chipul unui suspect în baza de date, care conține peste 20 de miliarde de imagini descărcate de pe internet și rețele sociale. În jur de 10% din bază e reprezentată de imagini descărcate de pe VKontakte, cea mai populară rețea socială din Rusia.

Un chip mort cu pagină de Instagram

Într-un schimb de e-mailuri între Clearview AI și Ministerul Apărării din Ucraina, reprezentanții instituției s-au declarat „surprinși plăcut” după ce au scanat chipurile unor soldați morți și au ajuns imediat la conturi rusești de VKontakte și Instagram.

Cu pecetea aprobatoare a ministerului, alte agenții guvernamentale ucrainene au început să folosească tehnologia, potrivit lui Ton-That.

Într-un alt e-mail, un polițist ucrainean explică și cum a scanat chipul unui cadavru neidentificat, care a fost găsit cu capul sfărâmat pe o stradă din Harkiv. Algoritmul a dat imediat de profilul unui bărbat de 32 de ani. În pozele de pe VKontakte, el apare alături de susținători ai grupului separatist pro-rus Republica Populară Harkiv.

Alte agenții guvernamentale ucrainene i-au spus lui Ton-That că au folosit-o pentru a confirma identitatea celor care tranzitau puncte de control și pentru a găsi potențiali sabotori ruși ascunși printre civilii din Ucraina.

CEO-ul crede că algoritmul ar putea să funcționeze ca o sperietoare pentru soldații ruși tentați să comită crime de război. De asemenea, o altă utilizare ar putea fi dată de refugiații ucraineni, care simt nevoia să știe mai multe despre gazdele lor și viceversa. 

„Asta se întâmplă când vă trimiteți oamenii la război”

Există îngrijorări valide cu privire la strategia de a folosi algoritmul de recunoaștere facială pentru a ajunge la rudele soldaților ruși morți în războiul Kremlinului.

Un expert american în securitate națională susține că alte acțiuni publice ale forțelor armate ucrainene au fost văzute de ruși nu ca o expunere necesară la realitatea războiului, ci mai degrabă un act de umilire a acelor soldați ruși care după capturare au ajuns în conferințe de presă ad-hoc ori expuși sistematic pe grupuri de Telegram.

Un videoclip postat în aprilie pe grupul de Telegram al Armatei IT surprinde câteva secvențe dintr-o discuție mai lungă purtată de un voluntar ucrainean cu rudele unui soldat rus decedat. Într-o căsuță, o persoană care a primit imagini cu chipul însângerat al militarului răspunde doar cu „e Photoshop!!! Nu cred așa ceva”. Apoi, voluntarul ucrainean spune că „asta se întâmplă când vă trimiteți oamenii la război”.

Într-o altă conversație, un alt ucrainean trimite un mesaj mamei unui soldat rus, anunțând-o că băiatul ei a decedat, alături de o fotografie în care trupul tânărului e într-un șanț. Femeia e șocată și neagă realitatea. Însă se dublează cu o fotografie a documentelor pătate de sânge ale soldatului mort.

„De ce îmi faci una ca asta? Vrei să mor? Să știi că nu mă simt neapărat parte a acestei lumi. Sunt sigură că te amuză asta”, scrie mama soldatului din Rusia.

Dar ucraineanul răspunde că mulți tineri au murit deja, au murit cu miile. „Asta e singura cale de a opri această demență. Câți oameni mai trebuie să moară?”.

Jurnaliștii Washington Post nu au reușit să verifice independent faptul că conversațiile din clip au avut loc. Însă acest videoclip surprinde un lucru important, interfața algoritmului de recunoaștere facială dezvoltat de Clearview AI în dreptul numelor unor soldați din Rusia. 

Într-un alt clip urcat pe același grup de Telegram, scanarea chipului unui cadavru cu un simplu telefon mobil trimite pe ecran direct pe pagina de VKontakte a unui bărbat fotografiat pe o plajă exotică. Profilul său e în continuare online. Acolo urmărește grupuri de fitness, pescărie, grătar și comunități online ale Armatei Ruse.

Rușii tâlhari, vânați cu ajutorul algoritmului Clearview

Tehnologia de recunoaștere facială e utilizată și pentru a-i identifica pe soldații ruși surprinși de camere de supraveghere în timp ce jefuiau case și magazine, confirmă un oficial din cadrul Ministerului pentru Transformarea Digitală a Ucrainei.

Ministrul Mihailo Fedorov a publicat pe Twitter numele, adresa de acasă și fotografii personale cu un soldat rus, care a fost filmat într-un oficiu poștal din Belarus, în timp ce trimitea sute de pachete cu haine furate spre orașul său din estul Rusiei.

„Tehnologia ne va ajuta să vă găsim pe toți”, a scris Fedorov.

Un alt oficial din minister explică faptul că algoritmul a fost folosit inclusiv pentru a verifica paginile de social media ale celor reținuți în Ucraina. Peste 1.000 de asemenea căutări s-au făcut, doar în prima lună, cu ajutorul Clearview AI.

Unii analiști cred că ucrainenii s-ar putea folosi de inteligența artificială pentru a sublinia existența publică a unui contrast cu echipamentul rudimentar al trupelor rusești ori pentru a încuraja utilizarea algoritmului în scopuri umanitare, într-un conflict armat marcat de atacurile îngrozitoare asupra civililor comise de Rusia.

Ucraina scanează fețele militarilor ruși morți, apoi le contactează rudele. Metodele utilizate de „Armata IT”, puse sub semnul întrebării de presa americană
Trupe rusești în Ucraina

Rezultate imperfecte, consecințe dezastruoase

Rezultatele oferite de algoritmii de recunoaștere facială sunt imperfecte. Experții avertizează că o eroare ar putea să însemne că o altă persoană află că și-a pierdut copilul în război – o asemenea eroare poate face diferența dintre moarte și viață.

Privacy International, un ONG dedicat apărării drepturilor digitale, a cerut insistent ca Clearview AI să-și sisteze activitățile din Ucraina.

„Ar putea să existe potențiale consecințe insuportabil de atroce ce ar însemna confundarea unui civil cu un soldat?”, se arată într-o scrisoare publică a celor de la Privacy International.

Însă Ton-That insistă că unealta dezvoltată de Clearview AI continuă să aibă rezultate de o acuratețe ridicată chiar și când există traume faciale grave, cum se întâmplă cu soldații morți în războiul din Ucraina.

Controverse vechi: bază de date furată de pe rețele sociale

În ultimii ani, compania a reușit să stârnească controverse internaționale ca urmare a modului în care și-a construit baza de date fotografice, prin descărcarea sistematică a acestora de pe social media ori de pe pagini ale unor companii, fără niciun acord prealabil. De asemenea, compania a fost vizată de investigații guvernamentale, acțiuni în civil și numeroase solicitări oficiale de la guverne naționale care cer ștergerea datelor personale ale cetățenilor săi din baza Clearview AI.

Până și unii congresmani au reacționat, cerând blocarea accesului companiei la finanțări din bugetul federal, având în vedere că tehnologia funcționează în baza unui algoritm dezvoltat cu fotografii obținute în mod ilegal. Scopurile companiei sunt clar exprimate într-un document lansat în februarie pentru a atrage investiții de 50 de milioane dolari, cu promisiunea că-și va mări colecția de date, astfel încât „aproape orice om de pe planetă să poată să fie identificat de Clearview”.

Acum, compania s-a trezit în prima linie a tensiunilor diplomatice internaționale, și asta tocmai din cauza modului agresiv în care ucrainenii aleg să folosească algoritmul pus la dispoziție de dezvoltatorii din New York. 

Cercetătoarea Stephanie Hare crede că Clearview AI este atât de dispusă să vorbească despre portofoliul său ucrainean întrucât vrea să atragă clienți guvernamentali din întreaga lume și să profite astfel financiar de pe urma războiului din Ucraina.

Ton-That explică din spatele biroului de CEO că singura ambiție a companiei sale, în acest moment, este să sprijine apărarea unei țări asediate de Rusia.

„În același timp, războiul a oferit un bun exemplu cu privire la modul în care algoritmul poate să fie utilizat de diferite agenții guvernamentale pentru a-și ușura munca. Acesta e un nou război. Iar ucrainenii au dat dovadă de creativitate în modul de apărare”, concluzionează directorul executiv al Clearview AI pentru jurnaliștii de la The Washington Post.

Foto: EPA

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
FANATIK.RO
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Observatornews.ro
Carambolul cu 12 maşini de pe A3. Gestul unei şoferiţe care a salvat alte autoturisme să se facă zob: "Am făcut cruce! Nu-mi vine să cred"
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor
HOROSCOP
Horoscop 15 noiembrie 2024. Leii au învățat cum să facă economie când vine vorba de resursele comune sau cum să împartă din surplusul lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI