Într-o declarație de presă după reuniunea miniștrilor apărării din NATO, Jens Stoltenberg a declarat că alianța este îngrijorată că Rusia „încearcă să fabrice un pretext pentru un atac armat asupra Ucrainei”.
„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să organizeze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Încă nu există claritate, nici vreo certitudine cu privire la intențiile Rusiei”, a declarat Stoltenberg. „Facem apel la Rusia să facă ceea ce spune și să-și retragă forțele de la granițele Ucrainei. Acesta va fi un prim pas important către o soluție politică pașnică”, a completat secretarul general al NATO.
În replică, Moscova a acuzat Kievul că vrea să provoace o escaladare a conflictului din estul Ucrainei pentru a recaptura cu forța teritoriile ocupate de rebeli.
Stoltenberg și-a repetat avertismentele cu privire la consolidarea militară a Rusiei și a cerut liderilor ruși să caute o soluție diplomatică.
„Au suficiente trupe, capacități suficiente pentru a lansa o invazie deplină asupra Ucrainei, fără a oferi un avertisment sau cu unul de scurtă durată, iar asta face situația atât de periculoasă. (…) A avea atâtea trupe de luptă în jurul Ucrainei nu este un exercițiu normal. Niciodată nu este prea târziu pentru detensionare, niciodată nu este prea târziu pentru a găsi o soluție politică”, a completat Stoltenberg.
Un înalt oficial de la Casa Albă a anunțat, miercuri, că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale
Bombardamente în regiunile separatiste
O sursă diplomatică a declarat că o misiune de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a observat mai multe incidente, inclusiv bombardamente, de-a lungul liniei de demarcare, la primele ore ale zilei de joi.
Autoproclamata Republică Populară Lugansk, una dintre cele două regiuni separatiste controlate de rebeli pro-ruși, a declarat că forțele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate ce au avut loc joi. „Forțele armate ale Ucrainei au încălcat brutal armistițiul, folosind arme grele, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui retrase”, au spus separatiștii într-un comunicat.
În replică, armata ucraineană a acuzat separatiștii pro-ruși că au bombardat o grădiniță. „Cu un cinism deosebit, trupele de ocupație ruse au bombardat satul Stanytsa Lugansk din regiunea Lugansk. Ca urmare a utilizării de către teroriști a armelor de artilerie grea, obuzele au lovit clădirea unei grădinițe. Potrivit datelor preliminare, doi civili au fost răniți”.
S-au auzit bombardamente și în zona aeroportului Doneţk şi a satului Elenovka din estul Ucrainei, a declarat un martor pentru Reuters. O sursă de la vârful guvernului ucrainean a precizat că bombardamentele de pe teritoriul rebelilor din estul țării sunt „nu sunt tipice” și „par a fi o provocare”.
Între Ucraina și forțele pro-ruse sprijinite de Moscova a fost încheiat un armistițiu în 2015 pentru a pune capăt luptelor, dar OSCE a raportat zilnic încălcări ale acordului, cu bombardamente sau schimburi de focuri care au produs victime.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis joi că tensiunile „escaladează” în regiunea Donbas și s-a referit la un „o potențială lovitură uriașă a forțelor ucrainene”. Peskov a spus că Moscova a avertizat de mult despre „concentrarea excesivă a forțelor armate ucrainene” în imediata vecinătate a liniei de demarcare, potrivit agenției Ria Novosti.
Parlamentul rus a votat marți o rezoluție care cere recunoașterea independenței republicilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, dar Peskov a subliniat joi că Vladimir Putin nu a răspuns acestei solicitări pentru moment.