„Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat”, a scris Iermak într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, după ce a avut o discuţie telefonică cu șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto.

Ministrul ungar de Externe a transmis şi el un mesaj, pe Facebook, după convorbirea cu oficialul ucrainean, mesaj în care a făcut referire şi la o întrevedere tete-a-tete pe care urmează să o aibă în ianuarie cu şeful de cabinet al lui Zelenski.

„Discuţiile continue, la nivel înalt, sunt importante întrucât ne dau speranţa îmbunătăţirii legăturilor noastre şi avem interesul să menţinem relaţii cât mai bune cu toţi vecinii noştri. Noi, desigur, nu ne vom schimba poziţia pro-pace, dar aştept întâlnirea noastră personală în ianuarie, ca o oportunitate de a discuta cele mai presante chestiuni bilaterale”, a precizat Szijjarto.

De ce sunt tensionate relațiile dintre Kiev și Budapesta

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt de mai multă vreme tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia.

Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia. Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.

Potrivit ministrului Peter Szijjarto, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. În luna iunie, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.

Viktor Orban a renunţat luna aceasta în Consiliul European la vetoul său faţă de lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, decizie luată nu doar din cauza tensiunilor Budapestei cu Kievul, ci şi din cauza blocării de către Comisia Europeană a fondurilor europene ce revin Ungariei. Executivul comunitar acuză guvernul de la Budapesta că încalcă statul de drept.

Comisia Europeană a deblocat luna aceasta 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune şi pentru planul de redresare post-pandemie), în valoare de peste 21 de miliarde de euro, rămân în continuare îngheţate.

Orban insistă asupra deblocării lor integrale şi consideră că, în ce priveşte ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

„Ele (statele membre, n.r.) vor să dea bani Ucrainei de la bugetul UE, Ungaria vrea să-i dea din afară. Au posibilitatea – dacă nu suntem de acord cu asta – să rezolve problema în afara bugetului, dar nu au opţiunea de a rezolva asta în interiorul bugetului fără aprobarea Ungariei”, a subliniat Orban recent, indicând ca soluție un împrumut comun al celorlalte 26 de țări membre.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

Urmărește-ne pe Google News