„Suntem deja aliați de facto”, a spus el. „De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ucraina solicită să o confirme de jure”, a spus Zelenski.

El a subliniat că această solicitare a fost depusă „printr-o procedură accelerată”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are programată o declarație de presă la ora 19.00 (ora României), în care ar putea aborda subiectul cererii depuse de Ucraina.

Decizia vine drept răspuns la semnarea, vineri, la Moscova, a tratatelor prin care Federația Rusă anexează regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, o mișcare care nu este recunoscută la nivel internațional.

În discursul său, Zelenski a spus că Ucraina este pregătită pentru discuții de pace cu Rusia, dar cu un alt președinte decât Vladimir Putin. Anterior, liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să oprească ostilitățile și să vină la masa negocierilor, dar a insistat că cele patru regiuni vor rămâne Rusiei.

„Ucraina a fost și rămâne un lider în eforturile de negociere. Statul nostru a oferit întotdeauna Rusiei șansa să ajungă la un acord privind coexistența în condiții egale, oneste, decente și echitabile. Este evident că acest lucru este imposibil cu acest președinte rus. Nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar deja cu un alt președinte”, a spus Zelenski.

Ucraina rămâne consecventă în mesajul că nimic nu se schimbă din cauza ultimelor deciziei a Rusiei. Oficialii de la Kiev spun că așa-numitele referendumuri au fost o farsă și că anunțul de astăzi nu are legitimitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News