Luptele continuă pentru a patra zi în regiunea Kursk, unde, potrivit unui oficial de la Kiev, armata ucraineană a cucerit 100 de kilometri pătrați în doar trei zile. Această incursiune ar putea distrage atenția trupelor ruse aflate pe alte sectoare ale frontului. În același timp, analiștii sugerează că Ucraina ar putea încerca să obțină o poziție mai bună în cazul deschiderii unor negocieri de pace.
În acest context, conducerea de la Kiev a cerut administrației americane să-i permită să folosească rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva aerodromurilor pe care Rusia le folosește pentru a lansa atacuri aeriene în Ucraina – o decizie care, dacă va fi aprobată, ar putea oferi Kievului posibilitatea de a-și păstra teritoriul cucerit în regiunea Kursk, notează The Washington Post.
„Acest lucru va oferi pârghia necesară în negocierile cu Rusia – despre asta vorbim”, a spus un consilier prezidențial ucrainean citat sub rezerva anonimatului.
Incursiunea ucraineană a început în zorii zilei de marți și a avansat rapid, până la 35 de kilometri pe o direcție, forțând autoritățile regionale să instituie stare de urgență. Între timp, starea de urgență a fost extinsă vineri la nivel federal.
Liderul rus Vladimir Putin a convocat miercuri Consiliul de Securitate și a calificat incursiunea din Kursk drept o „provocare majoră”, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a felicitat armata sa, apreciind că „știe cum să surprindă”.
Casa Albă a dat asigurări că nu a știut în prealabil despre planurile Kievului legate de Kursk, dar a precizat că susține acțiunile de „bun-simț” ale armatei ucrainene pentru a opri atacurile rusești. În ceea ce privește restricțiile impuse ucrainenilor în folosirea armamentului american, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat nu s-au schimbat. „Vom continua, cu siguranţă, să sprijinim Ucraina, care continuă să se apere“, a declarat ea.
Berlinul a adoptat un ton similar. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru The Washington Post că scopul Berlinului este „să susțină Ucraina în lupta sa defensivă împotriva agresorului rus”. El a subliniat totodată că Ucraina are „dreptul să se apere în conformitate cu legislația internațională”.
Mai multe mijloace de informare au constatat că Ucraina a folosit echipamente occidentale în timpul incursiunii din Kursk. Chestionat pe această temă, șeful Comisiei de Apărare din Bundestag, Markus Faber, a declarat că armele și echipamentele transferate de Germania sunt utilizate în mod legal de ucraineni, inclusiv pe teritoriul Rusiei. Potrivit lui Faber, citat de canalul de Telegram în limba rusă al publicației Bild, aceste instrumente de apărare au devenit „ucrainene” odată cu finalizarea transferului.