Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, și-a exprimat un dezacord profund cu administrația lui Joe Biden, dar și cu republicanii care sunt hotărâți să susțină Kievul în fața invaziei Rusiei, afirmând luni seară că protejarea Ucrainei nu este un interes vital al SUA și că factorii de decizie politică ar trebui să se concentreze pe problemele domestice.

Declarația lui DeSantis, un posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024, îl aliniază pe acesta cu poziția exprimată frecvent de Donald Trump.

Guvernatorul Floridei a făcut acest anunț la emisiunea jurnalistului conservator Tucker Carlson, de la Fox News. El a răspuns astfel unui chestionar pe care Carlson l-a trimis săptămâna trecută tuturor potențialilor candidați republicani la președinție – o recunoaștere a faptului că o candidatură este aproape de a fi anunțată.

În emisiunea lui Carlson, scrie New York Times, DeSantis s-a delimitat de republicanii care spun că problema lui Biden în Ucraina este că nu face suficient. Guvernatorul Floridei a susținut că Biden face chiar prea multe, fără un obiectiv clar definit, și că întreprinde acțiuni care riscă să provoace un război între SUA și Rusia.

„În timp ce SUA au multe interese naționale vitale – securizarea granițelor, gestionarea problemei de pregătire a armatei, obținerea securității și independenței energetice și contracararea puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez – încurcarea într-o dispută teritorială între Ucraina și Rusia nu este unul dintre ele”, a spus DeSantis, într-o declarație pe care Carlson a citit-o cu voce tare în emisiunea sa.

Carlson este el însuși un critic al implicării SUA în războiul din Ucraina.

O poziție tot mai populară printre alegătorii republicani

Opiniile lui DeSantis cu privire la politica ucraineană se aliniază acum cu cele ale lui Trump, care a răspuns, de asemenea, la chestionarul lui Carlson.

Trump și-a repetat poziția, spunând că „ambele părți sunt obosite și pregătite să ajungă la o înțelegere” și că „moartea și distrugerea trebuie să înceteze acum”. Trump a declarat deja că ar lăsa Rusia să „preia” părți din Ucraina în cadrul unui acord negociat.

Poziția adoptată de DeSantis și Trump este în dezacord cu sprijinul pentru Ucraina manifestat de alți potențiali candidați republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence, fosta ambasadoare Nikki Haley, fostul guvernator Chris Christie din New Jersey și senatorul Tim Scott din Carolina de Sud.

Însă punctele de vedere exprimate de DeSantis și Trump sunt din ce în ce mai populare în rândul republicanilor din Camera Reprezentanților și al alegătorilor republicani în general.

Un sondaj realizat în ianuarie de Pew Research Center a arătat că 40% dintre alegătorii republicani și cei independenți cu înclinații republicane consideră că SUA acordă prea mult sprijin Ucrainei.

În martie anul trecut, la o lună după debutul invaziei, doar 9% dintre republicani și independenții cu înclinații republicane susțineau această opinie.

„Un risc inacceptabil”

În declarația sa, DeSantis a subliniat că SUA trebuie să evite să fie atrase într-un confict cu Rusia și a spus că în acest sens, Washingtonul nu trebuie să livreze anumite arme Ucrainei. „(Avioanele) F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie scoase din discuție”, a spus DeSantis.

„Aceste mișcări ar risca să atragă în mod explicit Statele Unite în conflict și să ne apropie de un război fierbinte între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii. Acest risc este inacceptabil”, a subliniat guvernatorul Floridei.

De asemenea, DeSantis s-a pronunțat împotriva unei politici ce ar urmări înlăturarea lui Putin de la putere în Rusia.

„O politică de schimbare de regim în Rusia (fără îndoială, populară în rândul intervenționiștilor de politică externă din D.C.) ar crește foarte mult miza conflictului, făcând mai probabilă utilizarea armelor nucleare”, a spus DeSantis.

„Istoria indică faptul că succesorul lui Putin, în această ipoteză, ar fi probabil și mai nemilos.  Costurile pentru a obține un astfel de rezultat dubios ar putea deveni astronomice“, a adăugat republicanul.

„Nu putem prioritiza intervenția într-un război extern în escaladare în detrimentul apărării propriei noastre țări, mai ales că zeci de mii de americani mor în fiecare an din cauza narcoticelor introduse ilegal peste granița noastră deschisă, iar arsenalele noastre de arme esențiale pentru propria noastră securitate se epuizează rapid”, a mai spus el.

Urmărește-ne pe Google News