UPDATE, ora 17.50: „Am început deja să ne pregătim pentru aceste negocieri. Așteptăm ca deciziile respective să fie luate de Comisia Europeană și de Consiliul European. (…) Obiectivul este să începem negocierile în acest an. Și acesta nu este doar un scop, ci un obiectiv major copleșitor”, a declarat Zelenski, prin intermediul unui translator, în conferința de presă de la finalul summitului.

Anul trecut, UE a prezentat Kievului un set de șapte reforme pe care trebuie să le implementeze ca parte a candidaturii sale la aderare la blocul comunitar, inclusiv lupta împotriva corupției și a influenței excesive a oligarhilor în economie.

Vorbind alături de liderul de la Kiev, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evitat orice comentariu cu privire la calendarul avansat de Zelenski, precizând că determinarea Ucrainei este „impresionantă” și că munca sa va fi reflectată într-un raport care va fi prezentat în toamnă.

„Faceți pași importanți, cu toate reformele, pentru a îndeplini recomandările. Și nu trebuie să uităm că faceți acest lucru în timp ce luptați împotriva unui agresor. (…) Fiți siguri că progresele dumneavoastră vor fi reflectate în importantul nostru raport privind extinderea, care va fi prezentat în toamnă pentru statele membre”, a spus von der Leyen.

„Sunt încrezătoare că veți menține ritmul bun, pentru că știți ce este bine pentru țara dumneavoastră. Iar aceste reforme vor ancora Ucraina în familia noastră de democrații libere și liberale”, a mai spus președinta Executivului comunitar.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „Ucraina este UE, UE este Ucraina” și că Uniunea Europeană va sprijini Kievul în orice mod posibil.

„UE este alături de voi astăzi, UE va fi alături de voi și de poporul vostru mâine”, a adăugat Michel.

Referindu-se aderarea Ucrainei la UE, Michel a adăugat: „Haideți să facem ca acest lucru să se întâmple”.

Înainte de summitul UE-Ucraina, oficiali și diplomați de la Bruxelles au descris în privat calendarul ambițios al Ucrainei ca fiind nerealist și irealizabil, susținând că metodologia de extindere trebuie respectată cu rigurozitate.

În conferința de presă comună cu liderii UE, Volodimir Zelenski a vorbit și despre confruntările de la Bahmut, precizând că „nimeni nu va ceda” orașul „fortăreață” din estul țării.

„Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina ar putea „fi capabilă să mențină” Bahmut și elibereze Donbasul ocupat „dacă ar primi arme cu rază lungă de acțiune”.

Totodată, Volodimir Zelenski a cerut UE să se asigure că sancțiunile sale împotriva Rusiei sunt concepute astfel încât Moscova să nu-și poată reconstrui capacitatea militară.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Discuțiile de vineri dintre liderii Uniunii Europene și președintele Volodimir Zelenski se vor concentra pe drumul Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al zecelea de la declanșarea invaziei, relatează The Guardian.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și 15 comisari europeni s-au deplasat în capitala Ucrainei pentru ceea ce au descris ca fiind o reuniune la nivel înalt. Von der Leyen se află la a patra vizită la Kiev de la invazia Rusiei.

Liderii UE vor încerca să potolească așteptările Ucrainei privind o cale rapidă de aderare, evitând, în același timp, declarațiile publice negative care ar putea slăbi moralul și ar putea afecta eforturile lui Zelenski de a proiecta un viitor european pentru ucraineni. Statele din vestul Europei sunt îngrijorate de faptul că așteptările Kievului cu privire la discuțiile rapide de aderare sunt nerealiste.

Președintele ucrainean a cerut joi mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar noul pachet sancțiuni pe care UE vrea să-l adopte pe 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei, nu întrunește toate cerințele guvernului de la Kiev.

Reuniune comună a guvernul ucrainean alături de colegiul comisarilor europene Foto: EPA

„Vedem astăzi că ritmul sancțiunilor în Europa a încetinit puțin”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună susținută joi alături de Ursula von der Leyen. „Statul terorist (n.r. – Rusia) crește în schimb ritmul de adaptare la sancțiuni. Ar trebui rezolvat. Credem că o putem face împreună”.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a transmis vineri, în replică la afirmațiile președintelui ucrainean, că „Europa de Vest, aflată în recesiune, și-a pierdut de mult obiceiul de a supraviețui, se scufundă, cu Ucraina legată de picioare”.

UE s-a angajat să dubleze un program de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a 15.000 de soldați, ca parte a unei serii de anunțuri menite să arate că „va sprijini Ucraina pe termen lung”. Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că UE va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai larg a G7 de a restricționa veniturile din petrol obținute de Moscova.

Urmărește-ne pe Google News