Țările occidentale au plasat sub sancțiuni o mare parte din industria de armament a Rusiei și au interzis exporturile de bunuri și componente militare către Rusia.
Dar Kievul afirmă că Moscova continuă să facă rost de componente-cheie fabricate de firmele occidentale.
„Occidentul trebuie să devină serios în ceea ce privește sugrumarea capacității Rusiei de a produce arme”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe rețelele de socializare.
„Potrivit unor date, până la 95% din componentele critice de producție externă găsite în armele rusești distruse în Ucraina provin din țări occidentale”, a afirmat el.
Șeful diplomației ucrainene a explicat că firmele private exportă bunuri civile sau așa-numitele bunuri „cu dublă utilizare” care conțin părți ce pot fi folosite în producerea armelor.
El nu a furnizat dovezi pentru această afirmație, dar Kievul dezasamblează în mod regulat rachetele și dronele rusești care cad pe teritoriul său pentru a le analiza componentele.
Rusia lansează zeci de rachete și drone de înaltă tehnologie asupra Ucrainei aproape în fiecare săptămână. Iranul a aprovizionat Moscova cu drone kamikaze (Shahed), în timp ce serviciile de informații occidentale spun că Rusia primește din Coreea de Nord obuze de artilerie și rachete.
De asemenea, Moscova și-a mărit producția internă de arme, iar Kievul și-a intensificat recent apelurile pentru a se asigura că bunurile occidentale nu ajung în fabricile de arme rusești.
„Ucraina ar avea nevoie de mai puțin sprijin (militar) și ar pierde mai puține vieți dacă toate schemele obscure și lacunele de evitare a sancțiunilor ar fi depistate temeinic și complet închise”, a insistat Kuleba.
Vorbind la Davos, la Forumul Economic Mondial din Elveția, la începutul acestei săptămâni, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Occidentul trebuie să „se asigure că sancțiunile funcționează 100%”.
Ucraina se confruntă, de asemenea, cu propriul deficit de muniție, după cum au recunoscut oficialii de la Kiev.
Există temeri că ajutorul militar de mai multe miliarde de dolari al Occidentului s-ar putea reduce dramatic, pe fondul disputelor politice interne atât din Europa, cât și din Statele Unite.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia