Cuprins:
„Astăzi, 10 februarie, la ora 10.18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat dintre Ucraina și Moldova. La ora 10.33, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, a scris oficialul ucrainean pe Twitter.
Informația a fost preluată de mai multe media internaționale, inclusiv de agenția Reuters și de Sky News.
MApN neagă informația
Ministerul Apărării de la București a transmis însă, la solicitarea Libertatea, că informația nu se confirmă.
„Informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.
Ulterior, Ministerul Apărării a transmis într-un comunicat de presă că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene a detectat o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă rusească, din apropierea Peninsulei Crimeea. „Cel mai probabil, o rachetă de croazieră care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României”, a precizat instituția condusă de Angel Tîlvăr.
Potrivit MApN, cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniță.
La ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR care se aflau în acel moment într-un zbor de exercițiu „au fost redirecționate către zona de nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție”, a precizat MApN, care a menționat că după aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.
Ce spune Ministerul Apărării din Moldova
Instituția de la Chișinău a anunțat că structurile responsabile au detectat, la ora 10.18, o rachetă care a survolat Republica Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția Ucraina, potrivit Ziarul de Gardă.
„Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au spus reprezentanții instituției.
Ambasadorul rus, convocat la MAE Chișinău
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a transmis că ministrul Nicu Popescu „a dispus convocarea de urgență” a ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești”.
„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt considerat absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, în comunicatul postat pe site-ul instituției.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în Republica Moldova au fost raportate mai multe incidente legate de survolarea ilegală a spațiului aerian. Trei rachete de croazieră au survolat ilegal țara condusă de Maia Sandu, iar fragmentele altor trei au fost descoperite în localități din nordul țării, la granița cu Ucraina, potrivit Europa Liberă Moldova.
În ianuarie, Maia Sandu a cerut Occidentului sisteme de monitorizare și apărare a spațiului aerian. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat însă că acestea sunt costisitoare, iar Republica Moldova nu este parte a unui bloc militar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 10.02.2023, 17:43
I-aauzi!Ce mai potriveala!Exact când Zelenski forțeaza mâna„Europei”sa-i dea și aviație,nu numai rachete și tancuri!Acum nici„Europa”nu e chiar așa de„naiva”-mai ales ca sunt spioni de-ai lor chiar la masa cu Putin(și mai sunt și avioanele de supraveghere aeriana Awacs),dar este de acord cu„regia”-ca sa justifice„efortul”in fața propriilor contribuabili!Care de altfel nu prea mai au de ce sa se teama ca le oprește Putin pomana cu gazele,acum dupa ce americanii au„rezolvat”conducta Nord Stream!
valentindragobete • 10.02.2023, 14:43
Slaveanu face ce știe el mai bine: să omoare krainieni și să mintă ! Slaba !
dinamo_forever_77 • 10.02.2023, 13:47
Curand, dar foarte curand, UCRAINA va invinge in acest razboi. Romania este alaturi de poporul ucrainean greu incercat de inapoiatii din est/orci/ rusnaci. SLAVA UCRAINE!!!
Biaflo2345 • 10.02.2023, 16:51
dinamo_forever_77 • 10.02.2023, 13:47
Curand, dar foarte curand, UCRAINA va invinge in acest razboi. Romania este alaturi de poporul ucrainean greu incercat de inapoiatii din est/orci/ rusnaci. SLAVA UCRAINE!!!
Gogule…..revin o la realitate!! Papagalul ăla ucrainean si a bătut joc odată de noi! Iarăși el e un simplu ciumpalac!
dinamo_forever_77 • 11.02.2023, 10:45
Biaflo2345 • 10.02.2023, 16:51
Gogule…..revin o la realitate!! Papagalul ăla ucrainean si a bătut joc odată de noi! Iarăși el e un simplu ciumpalac!
Gogule....mai mult decat si-au batut joc rusii de noi, nu si-a batut joc nimeni! In concluzie, sustin pe ORICINE, doar pe rusi nu!!! Capisce? P.S. Gogule....pune mana pe o carte de istorie, sau mai multe, si invata de acolo ce teritorii ti-au furat rusii si de cate ori te-au invadat in istoria lor!!! Cum nu iti mai dau tezaurul inapoi, cum iti dicteaza ei ce sa faci la tine in tara....si tot asa.