Lupta pentru teritorii

Oficialii militari, soldații și analiștii militari consideră că următoarele luni vor fi esențiale pentru Ucraina, care încearcă să-și stabilească apărarea și să-și întărească poziția, în cazul în care va fi forțată să negocieze cu Moscova sub conducerea noului președinte al SUA, Donald Trump.

În ultimele luni, Rusia a intensificat atacurile, iar forțele ucrainene nu au reușit să mențină linia de apărare în est, unde trupele ruse avansează rapid.

Ucraina se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Kievul se pregătește pentru lupte intense în sud și est, așa că trimite personal medical frontul de est în așteptarea unor bătălii grele în următoarele zile și săptămâni.

Bătălie crucială în zona Kursk

O bătălie crucială se pregătește în regiunea Kursk a Rusiei.

Rusia pregătește o forță de 50.000 de soldați, inclusiv din Coreea de Nord, pentru a contraataca.

Președintele Zelenski și oficialii occidentali au avertizat despre intențiile Moscovei de a recupera teritoriile pierdute.

Trump a declarat că va „încheia războiul în 24 de ore” după preluarea mandatului, criticând ajutorul militar al SUA pentru Ucraina.

În același timp, președintele rus Vladimir Putin a arătat deschiderea pentru negocieri, generând îngrijorări la Kiev și în capitalele europene că președintele ales al SUA ar putea sprijini un acord favorabil Moscovei.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Dar dacă Ucraina ar reuși să oprească ofensiva Rusiei și să ia inițiativa până la preluarea mandatului de Trump pe 20 ianuarie, înalți oficiali ucraineni cred că ar putea dovedi că sunt „luptători” și „învingători” și ar putea ajuta să-l convingă pe președintele ales să le susțină.

În Kursk, Rusia vrea să recupereze orașul Sudja, unde Ucraina a stabilit o comandă militară, până în ianuarie. Potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare ( CDS), Rusia ar putea încerca să recupereze tot teritoriul ocupat de Ucraina înainte de învestirea lui Trump.

Trupele nord-coreene

Cele 10.000 de trupe nord-coreene dislocate recent pentru a lupta alături de soldații ruși ar putea ajuta la înclinarea balanței în favoarea Moscovei în regiunea Kursk.

„Este un număr mare. Nu poți să-l ignori”, a spus un oficial înalt de securitate occidentală.

Pierderea Kursk-ului ar slăbi poziția lui Zelenski în negocierile cu Moscova, care cere retragerea Ucrainei din regiunile ocupate.

Putin vrea negocieri doar dacă Kievul acceptă toate cerințele sale, inclusiv extinderea ocupației ruse în toate cele șase regiuni ocupate de est și de sud ale Ucrainei. Rusia nu le controlează în totalitate, cu excepția Crimeei.

România, criticată de ambasadorul Turciei pentru lipsa autostrăzilor: „De ce nu avem o autostradă București – Istanbul? 650 de kilometri în 10 ore, când ar trebui să fie 5 ore” | VIDEO
Recomandări
România, criticată de ambasadorul Turciei pentru lipsa autostrăzilor: „De ce nu avem o autostradă București – Istanbul? 650 de kilometri în 10 ore, când ar trebui să fie 5 ore” | VIDEO

Din august, Rusia a capturat 1.200 km pătrați, dublu față de teritoriul controlat de Ucraina în Kursk.

Pe linia frontului

Pe o linie de front de 1.000 de km, trupele ucrainene fac față atacurilor aeriene și terestre necruțătoare din partea Rusiei.

Un comandant al unei unități de artilerie de lângă Kurakhove, unde luptele sunt cele mai intense, a declarat luni FT că trupele ruse „atacau din trei părți”. El și trupele sale „sunt gata să se retragă”, a spus el, „dar nu avem încă ordinul de la vârf”.

Kurakhove și Pokrovsk, centre logistice esențiale pentru armata ucraineană, sunt grav distruse. Fabrica de cocsificare din Pokrovsk, vitală pentru industria oțelului, a fost și ea atacată.

CDS, think-tank-ul militar, a estimat că până în decembrie, „linia frontului se va deplasa probabil la 30-35 km vest de poziția sa actuală”.

Provocările Ucrainei unui deficit de soldați

Generalul-maior Dmytro Marchenko a declarat luna trecută că frontul de est „se prăbușește” din cauza lipsei de muniție și forță de muncă.

„Oamenii sunt foarte epuizați. Pur și simplu nu pot ține fronturile pe care se află”, a spus el.

Forța de muncă, în special infanterie, rămâne cea mai mare provocare a Ucrainei, potrivit comandanților și analiștilor.

Filmul intervenției medicale în cazul lui Silviu Prigoană, prezentat pas cu pas de DSU: „Au efectuat fără oprire manevrele de resuscitare”
Recomandări
Filmul intervenției medicale în cazul lui Silviu Prigoană, prezentat pas cu pas de DSU: „Au efectuat fără oprire manevrele de resuscitare”

„Vârsta medie este deja peste 40 de ani în diferite brigăzi și nu pare să fie suficiente întăriri care sosesc în prima linie”, a declarat Franz-Stefan Gady, analist militar și coleg la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, care a vizitat recent Ucraina.

Ucraina plănuiește să recruteze 160.000 de soldați între noiembrie și februarie Însă Consiliul de Securitate Națională și Apărare consideră că aceștia vor completa unitățile militare doar la aproximativ 85% din ceea ce era necesar.

Experții militari și oficialii din Kiev sunt sceptici că ținta va fi atinsă. Ei estimează că vor fi recrutați 100.000 de soldați. Aceștia ar acoperi jumătate din deficitul de forță de muncă, îmbunătățind situația în unele unităși, având în vedere că au lucrează cu doar o treime din personal.

„Mulți bărbați văd acum mobilizarea ca pe o condamnare la moarte”, a spus un soldat înalt care s-a alăturat armatei în primăvara anului 2022 și nu a mai avut o pauză de atunci.

Stanislav Aseyev, un proeminent jurnalist ucrainean devenit soldat, a spus că „fără un răspuns clar cu privire la perioada de serviciu și calitatea pregătirii, recruții vor fi la fel de demoralizați și ineficienți ca și actuala infanterie obosită de luptă”.

Medici ucraineni în prima linie

Pentru a compensa deficitul de efective, unele unități de infanterie au fost întărite cu piloți, ingineri, medici și chirurgi din forțele aeriene, a declarat deputata Mariana Bezuhla, reflectând preocupările soldaților din prima linie.

Colonelul Yuriy Ignat, un oficial înalt al forțelor aeriene, a declarat la începutul acestei luni că o parte din personalul forțelor aeriene a fost transferat în unități de linie din față, invocând circumstanțele dificile.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a negat cu fermitate acuzațiile și a spus că Ignat a vorbit greșit.

„Unitățile forțelor aeriene, inclusiv ingineri, piloți, personal de întreținere și echipe medicale, rămân în pozițiile lor specializate”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că mai mulți medici au fost trimiși la „punctele de stabilizare” cele mai apropiate de linia frontului în așteptarea unor lupte mai intense, cu pierderi mai grele.

Doi comandanți care conduc unitățile de pe frontul de est au spus că personal calificat, inclusiv medici, a fost dislocat anterior în infanterie.

„Războiul necesită aceste lucruri uneori. Mi-am trimis bucătarii în tranșee înainte ”, a spus unul dintre comandanți.

Prețul enorm plătit de Rusia

Dara Massicot, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, care a vizitat recent liniile frontului, a declarat că Rusia „îi copleșește pe ucraineni pentru că acum au mai multe resurse”.

„Poate că nu sunt atacuri calificate, dar consecvența și frecvența acestor lucruri epuizează partea ucraineană”, a spus ea.

Câștigurile Rusiei au avut un preț enorm. Amiralul britanic Sir Tony Radakin a estimat că trupele Moscovei au avut aproximativ 1.500 de morți și răniți zilnic în octombrie, iar pierderile totale din februarie 2022 au ajuns la 700.000. Rusia a crescut semnificativ plățile pentru recrutare, dar aceasta a atras și atenția rușilor asupra victimelor masive suferite de armata lor.

„Restul populației ruse se uită la ei și spun: „Ei bine, sunt acolo doar pentru bani”. Iar atunci când sunt uciși, răspunsul este că știau pentru ce au semnat”, a spus Dara Massicot.

Coreea de Nord ar putea trimite un al doilea val de trupe pentru a sprijini Rusia, având aproximativ 20.000 de soldați disponibili. Kim Jong Un a furnizat Rusiei sprijin militar în valoare de 5,5 miliarde de dolari, conform unui raport din octombrie al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

„Orice avantaj în forță de muncă și echipament contează”, a spus oficialul de securitate din vest.

Deși probabil că Rusia va întâmpina dificultăți în a-și menține ratele de producție de arme până la sfârșitul anului viitor, „Ucraina are probleme mult mai mari acum”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști
Știrileprotv.ro
De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Libertateapentrufemei.ro
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Orașul din România care își schimbă fața de Crăciun. S-au adus sute de brazi, vor fi montate tuneluri luminoase și se organizează un parc de distracții
FANATIK.RO
Orașul din România care își schimbă fața de Crăciun. S-au adus sute de brazi, vor fi montate tuneluri luminoase și se organizează un parc de distracții
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
GSP.RO
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
SURPRIZĂ la Hollywood! Celebra actriță a anunțat că este însărcinată cu al patrulea copil
Elle.ro
SURPRIZĂ la Hollywood! Celebra actriță a anunțat că este însărcinată cu al patrulea copil
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Unica.ro
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Observatornews.ro
"Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI