„Mă aștept să ni se dea un semnal clar, ușor de înțeles și o formulă prin care vom deveni, în mod evident, o țară NATO”, a declarat Reznikov, în timpul unui briefing de presă al armatei ucrainene, la Kiev.

Summitul, speră el, va „contura termenii aderării” sau va defini un eveniment specific care va declanșa acceptarea Ucrainei în alianță și va face ca procesul „să nu mai fie o formă vagă de neînțeles, o formă vagă de uși deschise”.

Chestiunea aderării Ucrainei la alianța militară condusă de SUA este una dintre mai multe probleme pe care liderii le vor aborda atunci când se vor întâlni luna viitoare în capitala lituaniană. De asemenea, vor fi discutate noile angajamente privind cheltuielile pentru apărare și chestiunea desemnării unui succesor al actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care intenționează să își părăsească postul în toamnă.

Dar pare din ce în ce mai probabil ca cei 31 de membri NATO să nu reușească să se pună de acord în jurul unui candidat care să devină următorul secretar general al alianței, iar lui Jens Stoltenberg i se va cere să rămână în funcție pentru încă un an, au precizat mai multe surse pentru CNN.

Stoltenberg: La Vilnius „„vom clarifica faptul că viitorul Ucrainei este în NATO”

După ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Casa Albă săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat: „La summitul de la Vilnius, vom trimite un mesaj puternic de sprijin și solidaritate cu Ucraina. Și vom clarifica faptul că viitorul Ucrainei este în NATO”.

Stoltenberg a adăugat că se așteaptă ca statele membre să convină asupra unui „program multianual prin care să ajutăm Ucraina să treacă de la standardele vechi, echipamente, proceduri și doctrine la standardele NATO și să devină pe deplin interoperabilă cu NATO”. Acești pași, a spus el, ar aduce „Ucraina mai aproape de NATO”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că înțelege că țara sa nu poate deveni membră a NATO cât timp se află încă în război.

Dar, la începutul acestei luni, el a declarat pentru Wall Street Journal: „Dacă nu suntem confirmați și nu ni se dă un semnal la Vilnius, cred că nu are rost ca Ucraina să fie prezentă la acest summit”.

Summitul NATO va avea loc pe 11-12 iulie, fără să se întrevadă sfârșitul războiului lansat de Rusia în Ucraina.

Aliații Kievului sunt împărțiți cu privire la rapiditatea cu care Ucraina ar trebui să se alăture NATO, iar unele guverne occidentale se tem de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de un conflict deschis cu Rusia.

Forțele ucrainene au început o contraofensivă în sud-estul țării pentru a încerca să recucerească teritorii ocupate, pe care Rusia le-a fortificat puternic.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News