Cuprins:
Ucraina, de neoprit după asasinarea lui Igor Kirillov
Igor Kirillov, generalul în vârstă de 54 de ani care a condus forțele de protecție nucleară ale Rusiei, a fost asasinat la doar o zi după ce serviciile de informații ucrainene l-au acuzat că a ordonat folosirea armelor chimice interzise împotriva militarilor ucraineni.
A fost cea de-a patra lovitură asupra unor personalități militare ruse de mare profil în mai puțin de două luni. Ucraina nu își revendică întotdeauna responsabilitatea pentru astfel de atacuri, dar oficialii săi se laudă adesea pe rețelele de socializare.
„A fost o țintă legitimă și a meritat moartea”
În acest caz, un oficial ucrainean, discutând cu Al Jazeera și cu alte câteva instituții de presă sub condiția anonimatului, și-a revendicat responsabilitatea pentru atentatul care i-a ucis pe Kirillov și aghiotantul său.
„A fost o țintă legitimă și a meritat moartea. Și mai sunt mulți criminali de război ruși pe lista noastră”, a declarat o sursă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Al Jazeera.
Kievul desfășoară o campanie veche de un deceniu pentru a distruge personalitățile și oficialii militari ruși, precum și pe unii dintre susținătorii lor vocali, împreună cu separatiștii ucraineni și trădători din zonele ocupate de Moscova.
Cele mai recente victime ale Kievului
Campania de eliminare a Ucrainei „nu contravine dreptului internațional, este vorba despre lovituri pe teritoriul inamic, care vizează combatanții inamici”, a declarat analistul de la Kiev Igar Tishkevich.
Cele mai recente victime ale Ucrainei sunt proiectantul de rachete și drone Mikhail Shatski, care a fost împușcat pe 12 decembrie într-un parc din Moscova. Pe 9 decembrie, o mașină-bombă l-a ucis pe separatistul Serghei Evsiukov, în orașul Donețk. La mijlocul lunii noiembrie, căpitanul Valeri Trankovski, care comanda lansări de rachete din Crimeea anexată, a murit după ce mașina sa a fost aruncată în aer în orașul Sevastopol. Una dintre lansările sale a ucis 29 de civili în centrul Ucrainei în iulie 2022.
Asasinatele ar continua chiar dacă Rusia și Ucraina vor negocia un acord de pace
Campania de eliminare evoluează, ajungând mai departe în Rusia și vizează personalități de rang înalt implicate în război.
„Ceea ce mă impresionează este nivelul dezvoltării sale sistemice”, a declarat general-locotenentul Ihor Romanenko, fostul șef adjunct al Statului-Major General al Forțelor Armate ucrainene, pentru Al Jazeera.
El a spus că atacurile vor continua chiar dacă Moscova și Kievul vor negocia o încetare a focului sau un acord de pace.
„Răzbunările vor ajunge la criminalii de război, indiferent de perioada de valabilitate și de locul în care se află”, a spus Romanenko.
Liderii separatiști ucraineni și oamenii puternici din regiunea de sud-est a Donbasului au fost primele victime ale campaniei. Operatorii ucraineni i-au aruncat, de regulă, în aer în lifturi, restaurante și mașini.