La o zi după ce un uriaș monument din epoca sovietică și care trebuia să simbolizeze prietenia dintre Rusia și Ucraina a fost demontat la Kiev, consiliul orașului a anunțat miercuri că a întocmit o listă cu 467 de străzi și piețe care ar putea fi luate în calcul să fie redenumite.
Printre acestea se numără și o piață centrală numită după scriitorul Lev Tolstoi, și o stradă numită Lacul Baikal. Pe listă a mai fost trecut și un drum care poartă numele Minsk, capitala aliatului apropiat al Rusiei, Belarus.
De când Ucraina și-a declarat independența de Uniunea Sovietică, în 1991, numele unor orașe au fost schimbate pentru a șterge moștenirea oficialilor sovietici. Unii oficiali doresc acum să elimine și numele scriitorilor, poeților și lanțurilor muntoase din Rusia.
Primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a declarat miercuri că, după ce se va încheia războiul, va depune un proiect de lege la consiliul orășenesc pentru a redenumi locurile cu nume afiliate Rusiei.
Chiar și fără aceste nume, vor exista prea multe cicatrici care ne vor aminti ce fel de vecin avem la granițele de est și de nord.
Igor Terehov, pe canalul de Telegram:
Orașe și sate din nordul Ucrainei au început deja procesul de redenumire a străzilor după unitățile armatei ucrainene care le-au apărat, notează Reuters.
La propunerea guvernatorului regiunii Cernihiv, străzile sau piețele din capitala regională ar urma să fie redenumite după Brigada 1 de Tancuri.
Săptămâna trecută, ministrul culturii, Oleksandr Tkacenko, a avertizat însă cu privire la înlăturarea tuturor numelor rusești. Dând exemplul romancierului rus de origine ucraineană Nikolai Gogol, el a spus că unele „figuri aparțin moștenirii culturale globale”.
Moscova numește invazia Ucrainei o „operațiune militară specială” pentru dezarmare și „denazificare”. Kievul și Occidentul spun că acuzația privind nazismul este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat, amintește Reuters.