Cuprins:
Ciocnirile marchează prima intervenție directă a unei armate străine de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, în 2022, și reprezintă o extindere a celui mai mare război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.
„Primele unități militare ale RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) au fost deja supuse focului în Kursk”, a declarat Andriy Kovalenko, oficialul ucrainean pentru combaterea dezinformării în cadrul consiliului național de securitate, pe Telegram.
Un oficial superior al serviciilor de informații ucrainene a confirmat angajamentul militar pentru Financial Times, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Ministrul ucrainean de Externe: Soldații RPDC fac un război agresiv în Europa împotriva unui stat european suveran
La Kiev, ministrul de Externe, Andrii Sybiha, a declarat că a discutat cu omoloaga sa germană, Annalena Baerbock, despre „necesitatea unei acțiuni decisive” ca răspuns la implicarea tot mai profundă a Coreei de Nord în război.
„Îndemnăm Europa să înțeleagă că trupele RPDC fac acum un război agresiv în Europa împotriva unui stat european suveran”, a spus Sybiha într-o conferință de presă.
Luni, SUA au acuzat Rusia și China la Consiliul de Securitate al ONU că „protejează fără rușine” și încurajează Coreea de Nord.
Coreea de Sud și UE au condamnat, de asemenea, desfășurarea trupelor și și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea recompensa Coreea de Nord prin transferuri de tehnologie nucleară și balistică.
Un alt oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Financial Times că Moscova furnizează deja Phenianului tehnologii militare pentru a sprijini programele sale de rachete, precum și „bani”.
Putin s-a întâlnit la Moscova cu ministrul de Externe al Coreei de Nord
La Moscova, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni, la Kremlin, cu ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son-hui.
Choe a transmis un salut din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina și a semnat un tratat cu Putin în iunie, ce include o clauză de asistență reciprocă pentru securitate.
Săptămâna trecută, ministrul de Externe nord-coreean a declarat că „nu există niciun dubiu că, sub înțeleapta conducere a onorabilului președinte rus Vladimir Putin, armata și poporul rus vor obține cu siguranță o mare victorie în lupta lor sacră pentru apărarea drepturilor suverane și a securității statului lor”.
Putin nu a confirmat desfășurarea trupelor nord-coreene, dar a lăsat să se înțeleagă
Putin nu a confirmat desfășurarea trupelor nord-coreene, dar a lăsat să se înțeleagă acest lucru luna trecută, sugerând că aceasta s-ar încadra în prevederile de securitate din tratat.
Oficiali americani și sud-coreeni au confirmat săptămâna trecută evaluarea Ucrainei, conform căreia aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Kursk luna trecută pentru a ajuta armata rusă să respingă forțele ucrainene din teritoriile ocupate de la începutul lunii august.
Înalți oficiali ucraineni din domeniul informațiilor secrete au declarat că aceste trupe se află în cazărmi la aproximativ 50 km de granița cu Ucraina și se pregătesc să intre în luptă în „câteva zile”.
Kievul, Washingtonul și Seulul au afirmat că Phenianul a trimis 12.000 de soldați în Rusia
Kievul, Washingtonul și Seulul au afirmat că Phenianul a trimis în total aproximativ 12.000 de soldați în Rusia pentru a o ajuta în război, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali. Restul forțelor sunt localizate în estul îndepărtat al Rusiei, unde urmează antrenamente.
Casa Albă a declarat că nord-coreenii vor deveni „ținte militare legitime”, dacă vor intra în lupta împotriva Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară, în discursul său, că serviciile sale militare și de informații externe l-au informat că 11.000 de soldați nord-coreeni sunt acum staționați în regiunea Kursk.
„Observăm o creștere a forțelor nord-coreene, dar, din păcate, nu vedem o creștere a răspunsului din partea partenerilor noștri”, a spus el.