Niciun ucrainean ajuns în Vama Albița, după declanșarea conflictului militar, nu a solicitat autorităților vasluiene statut de refugiat. Vameșii spun că au ales Albița ucrainienii cu o situație financiară bună, care și-au permis să ocolească prin Republica Moldova, pentru a evita aglomerația din vămile româno-ucrainene.
Vameși: Mai mulți ucraineni, dar un trafic obișnuit
Chiar dacă valorile de trafic în cazul cetățenilor ucraineni au crescut semnificativ, autoritățile de la frontieră își mențin tonul neutru.
„Nu este aglomerație, sunt valori de trafic obișnuite pentru o zi de vineri, cu cetățeni moldoveni care obișnuiesc să vină să petreacă weekend-ul în România”, spune liniștitor șeful de tură al Punctul de Frontieră Albița. Ne asigură că situația din Ucraina nu are nicio legătură cu cozile de mașini aflate pe sensul de intrare dinspre vama moldovenească Leușeni.
„Este război în toată țara, așa că am plecat”
Vineri dimineață, cele șase artere de control ale Punctului de Frontieră Albița erau pline cu mașini pe sensul de intrare în țară. Majoritatea autoturismelor sunt cu numere de înmatriculare moldovenești, însă la câteva minute distanță, în punctul de control ajunge și câte o mașină de Ucraina.
„Sunt de la Kiev. Situația e foarte dificilă acolo, este război în toată țara, așa că am plecat. Ne îndreptăm spre Ungaria, unde ne vom întâlni cu niște prieteni, apoi spre Franța”, a precizat un tânăr ucrainean aflat la volan.
Mașina le-a fost verificată, la un moment dat echipa de control solicitând și verificarea unuia dintre geamantane. A deschis valiza plină cu haine pe o bancă din apropiere. Bărbatul, însoțit de partenera sa, au trecut de controlul de frontieră, fără probleme, în câteva minute.
După alte două autoturisme din Republica Moldova, la punctul de control a ajuns o altă mașină din Ucraina, condusă de o femeie. Pe bancheta din spate, o fetiță de aproximativ 6 ani privește curioasă la polițiștii care solicită actele de control, iar apoi încep să verifice autoturismul. Durează câteva minute până când mama și copilul primesc undă verde să-și continue drumul.
„Sunt cetățeni care au rude în vestul Europei și merg la ei”
Deși refuză să facă declarații oficiale, vameșii de aici recunosc că se așteaptă la un val de refugiați și pe la acest punct de frontieră, dacă situația din Ucraina va escalada.
„Până acum Vama Albița a fost aleasă de ucrainienii care își permit să ocolească sute de kilometri, de cei care au bani. Toți doar au tranzitat frontiera, continuându-și deplasarea, nu au fost solicitări de sprijin. Sunt cetățeni care au rude prieteni în vestul Europei și merg la ei”, declară, sub protecția anonimatului, unul dintre lucrătorii din vamă.
Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui au comunicat că nu au permisiunea de a prezenta cifrele oficiale în legătură cu cetățenii ucrainieni care au intrat în România, prin Vama Albița, după declanșarea războiului din Ucraina.
Numărul ucrainenilor care au tranzitat Vama Albița a crescut de aproape 50 de ori în 24 de ore
Surse din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, care s-a întrunit vineri în ședință la sediul Prefecturii Vaslui, au precizat pentru Libertatea că în primele 24 de ore după ce Rusia a atacat Ucraina, prin Vama Albița au intrat în România aproape 900 de cetățeni ucraineni, în condițiile în care într-o zi obișnuită se înregistrat în jur de 20 de cazuri.
Mulți dintre ucrainienii intrați în România pe la Albița au înnoptat în județul Vaslui, după ce au străbătut Republica Moldova, cazându-se la pensiunile și hotelurile din zonă.
201 locuri într-o tabără mobilă din județul Vaslui
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui au anunțat că pentru cazarea eventualilor refugiați, instituția are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați, cu o capacitate de 201 locuri.
Aceasta este prevăzută cu paturi pliante, aparate mobile de aer condiționat, saci de dormit, corturi, europubele și plase pentru asigurarea/ dirijarea circuitului persoanelor.
În ultimele zile, la nivelul județului Vaslui autoritățile au localizat spații care să permită cazarea persoanelor care au nevoie de sprijin. Au fost identificate cămine culturale, săli de sport, terenuri de sport, platforme care se pretează la transformarea lor în centre de refugiați, însă până în prezent nu a fost amenajat niciun centru pentru refugiați.