„Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a opri atacurile inamicului. Situația este extrem de dificilă”, a transmis, într-un scurt mesaj video postat pe Telegram, comandantul Azov Denis Prokopenko.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la ONU pentru a ajuta la salvarea vieților celor care rămân în uzina Azovstal.
„Toată lumea este importantă pentru noi. Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, i-a spus Zelenski secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-un apel telefonic.
Liderul ucrainean i-a mulțumit lui Guterres pentru operațiunea de evacuarea de succes condusă de ONU și Crucea Roșie în această săptămână, care a salvat peste 100 de persoane din uzină, dar a cerut ONU să „ajute la îndepărtarea tuturor răniților din Azovstal”.
Civili au reușit să fie cu evacuați cu succes și din alte zone ale Ucrainei. 344 de persoane din diverse orașe din sud-vest, inclusiv din Mariupol, au sosit miercuri în relativă siguranță la Zaporojie, un oraș din sud-est încă sub control ucrainean.
Într-o postare pe Telegram, vicepremierul Irina Vereșciuk a mulțumit ONU și Crucii Roșii pentru ajutorul acordat. „Sunt femei, copii și bătrâni din Mariupol, Manhush, Berdiansk, Tokmak și Vasylivka. Acum îi vom ajuta în această perioadă dificilă, inclusiv cu sprijinul psihologic atât de necesar”.
Osnat Lubrani, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, a confirmat evacuările. „Deși această a doua evacuare a civililor din zonele din Mariupol și dincolo este semnificativă, trebuie făcut mult mai mult pentru a ne asigura că toți civilii prinși în lupte pot pleca în direcția pe care o doresc”, a spus ea într-un comunicat.
Rusia promite un armistițiu
Rusia a declarat că va implementa o încetare a focului joi pentru a permite mai multe evacuări de civili din uzina Azovstal. Armata rusă a declarat că rutele de ieșire din fabrică se vor deschide între orele 8.00 și 18.00, ora Moscovei (aceeași cu a României), în zilele de 5, 6 și 7 mai.
În acest timp, forțele ruse vor înceta activitățile și vor retrage unitățile la o distanță sigură, a spus armata într-o postare online.
Trupele ruse au asediat și bombardat Mariupol timp de mai multe săptămâni. Orașul-port este văzut drept un punct-cheie al acțiunii militare rusești în Ucraina. Controlul deplin al orașului le-ar oferi rușilor un pod terestru din Rusia, prin părți din regiunea Donbas controlate de separatiști susținuți de ruși, până la Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
În ciuda indicațiilor că Rusia face progrese lente în efortul său de a invada și controla părțile de sud și de est ale Ucrainei, Kremlinul a respins speculațiile că va declara război total în Ucraina în zilele următoare.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!