Revendicarea HUR survine după ce presa ucraineană și cea internațională au scris despre un incendiu izbucnit duminică, 7 aprilie, la bordul navei Serpuhov, andocată la baza Baltiisk, cel mai vestic oraș din Rusia.
Potrivit HUR, în urma incendiului, echipamentele de comunicații și comandă ale navei au fost „complet distruse”, iar „restabilirea capacității sale de luptă va dura mult timp”.
HUR nu oferă informații despre operațiune, dar avertizează că va efectua noi acte de sabotaj împotriva flotei ruse în contextul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Ucrainei.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 8, 2024
Ukrainian infiltrators entered the Kaliningrad region of Russia and burned down the Russian russian missile carrier „Serpukhov”
The Ukrainians are starting to run out of targets in the Black Sea so now they are mowing over to the Baltic Sea pic.twitter.com/fRI0afK7P7
Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat deocamdată acest nou eșec stânjenitor pentru flota sa produs la scurt timp după confirmarea numirii amiralului Aleksandr Moiseev, originar din Kaliningrad, la conducerea marinei ruse în locul amiralului Nikolai Evmenov.
Potrivit The Moscow Times, este vorba de prima operațiune revendicată de ucraineni asupra flotei ruse din Marea Baltică. De la începutul războiului, la 24 februarie 2022, ucrainenii au atacat doar nave de luptă mobilizate de Moscova în Marea Neagră, scufundând sau dezactivând peste 20 de vase militare inamice, adică o treime din efectivele forțelor navale rusești cu baza în Crimeea sau în Krasnodar. Printre navele militare rusești eliminate de ucraineni se numără submarinul Rostov-pe-Don, navele de desant Minsk, Saratov, Novocerkask, Cezar Kunikov și Olenegorski Gorniak, dar mai ales crucișătorul Moskva.
Potrivit lui Dmitro Pletenciuk, un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, o consecință a acestor atacuri este că marina rusă și-a retras aproape toate navele importante din porturile militare din Crimeea, ocupată și anexată de Moscova în martie 2014.
Serpuhov este a cincea corvetă din seria Project 21631 Buyan-M. Lansată la 3 aprilie 2015, nava a făcut parte inițial din flota rusă din Marea Neagră, apoi doi ani mai târziu, după o perioadă de mobilizare în largul Siriei în sprijinul liderului de la Damasc Bashar al-Assad, a fost repartizată flotei ruse din Marea Baltică. Cu o lungime de 74 de metri și un echipaj alcătuit din 32 de persoane, nava poate lansa până la opt rachete de croazieră, printre care Oniks, Zircon sau Kalibr.
valihaita • 10.04.2024, 22:22
Rusia dezactivat 20 % din teritoriul Ucrainei plus o mare parte din infrastructura energetica...