O privire în urmă asupra ultimelor trei săptămâni arată un succes clar pentru ruși în Donbas. Expertul militar explică ceea ce îi lipsește Ucrainei pentru a se apăra.

Rusia continuă să avanseze în estul Ucrainei, iar forțele armate ucrainene sunt sub presiune. Inițiativa le aparține rușilor, spune Reisner: „Rușii atacă de-a lungul întregului front din Donbas și acum vedem din ce în ce mai multe incursiuni în pozițiile ucrainene. La sud de Kupiansk au înaintat doi kilometri lângă Pishchane și la nord de Terny. La est, lângă Siversk, rușii au reușit să înainteze câțiva kilometri spre Ivano-Darivka. La Chasiv Yar au înaintat spre Canalul Donbas, lângă Avdiivka un alt sat a fost capturat și rușii înaintează spre sud și vest. Ucrainenii, în schimb, au fost nevoiți în cele din urmă să renunțe la Krinki”.

Ucraina, care a fost invadată de Rusia, rămâne sub presiune în estul țării și suferă pierderi teritoriale în regiunea Donbas. Forțele ruse avansează în mai multe regiuni.

„Frontul este supraîntins pentru trupele ucrainene. Au trebuit să mute rezerve importante spre Harkov, când rușii au atacat acolo. Aceste trupe lipsesc în Donbas, permițând rușilor să aibă succes acolo. Odată cu atacul asupra Harkovului, rușii au lansat o momeală pe care ucrainenii au înghițit-o. Trupele ruse nu au reușit încă un adevărat progres, dar avansul lor este evident. Puteți vedea acest lucru clar când vă uitați la ultimele trei săptămâni”, a continuat expertul militar, colonelul Markus Reisner, de la Academia Militară din Viena.

El explică și ce le lipsește ucrainenilor pentru a face față ofensivei rusești: „Din punctul meu de vedere, problema ucrainenilor este că rămân fără rezerve pentru a stinge focul declanșat de ruși oriunde este nevoie, ca la pompieri. Motivul este, printre altele, că prea multe forțe sunt blocate în nord și noi forțe nu pot fi aduse suficient de repede. Pregătirea de bază a unui soldat, să luăm un infanterist, durează în prezent cinci săptămâni. Apoi merge pe front, este dislocat și primește pregătire suplimentară în acest timp. În general, însă, aceasta este extrem de scurtă și arată cât de precară este situația. Imaginile care ajung la noi din prima linie arată operațiuni cu drone ucrainene. Dar când ne uităm la teritoriu, vedem că luptele au loc pe un teritoriu deținut anterior de ucraineni, în care rușii s-au mutat acum”.

În general, potrivit lui Reisner, se văd „caracteristicile tipice ale unui război de uzură” în Ucraina. Pe de o parte, Rusia încearcă să blocheze Ucraina în diferite puncte de pe front și, pe de altă parte, explorează dacă există posibile puncte de descoperire. Trupele ruse și-au ajustat tactica în ultimele luni și, de fapt, au „recăpătat inițiativa”.

Potrivit lui Reisner, cât timp poate menține Rusia această situație „depinde în mod clar de măsurile defensive ale părții ucrainene” și de sprijinul Occidentului. Deși este clar că Ucraina folosește sisteme de arme de înaltă calitate din Occident, nu există „succese măsurabile”.

Analiştii, explică expertul militar, sunt de părere că „ruşii pot rezista cel puţin doi-trei ani la nivelul la care luptă acum”.

Urmărește-ne pe Google News