Ministerul ucrainean al Apărării a început de sâmbătă, 12 martie, să folosească tehnologia de recunoaștere facială Clearview, a declarat directorul executiv al companiei, pentru Reuters.

Startup-ul american s-a oferit să ajute la descoperirea atacatorilor și sabotorilor ruși, combaterea dezinformării și identificarea morților, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Atunci, șeful Clearview, Hoan Ton-That, a trimis o scrisoare la Kiev, oferind asistență.

Clearview a spus că nu a oferit tehnologia și Rusiei.

Fondatorul companiei a declarat că startup-ul său are la dispoziție peste două miliarde de imagini de la serviciul rus de social media VKontakte, dintr-o bază de date de peste 10 miliarde de fotografii în total.

Această bază de date poate ajuta acum Ucraina să identifice morții mai ușor decât prin compararea amprentelor digitale și funcționează chiar dacă există leziuni faciale, susține Ton-That.

Scrisoarea lui Ton-That mai spunea că tehnologia Clearview ar putea fi folosită pentru a reuni refugiații separați de familiile lor, pentru a identifica agenți ruși și pentru a ajuta guvernul să dezmintă postările false legate de război de pe rețelele sociale.

Deocamdată, doar Ministerul ucrainean al Apărării folosește tehnologia, dar se așteaptă ca și alte instituții de stat să implementeze Clearview în zilele următoare, au spus Ton-That și Lee Wolosky.

Imaginile VKontakte fac setul de date Clearview mai cuprinzător decât cel al PimEyes, un motor de căutare de imagini disponibil public, pe care oamenii l-au folosit până acum pentru a identifica persoane în fotografiile de război, a spus Wolosky. VKontakte nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Iar compania americană de socializare Facebook, acum Meta Platforms Inc (FB.O), a cerut Clearview să nu mai preia datele de pe platforma sa.

Un critic al tehnologiei spune însă că recunoașterea facială ar putea identifica greșit oamenii, la punctele de control și în luptă. Iar o greșeală ar putea duce la decese în rândul civililor, la fel cum au fost făcute arestări eronate, după utilizarea aplicației de către poliție, a declarat Albert Fox Cahn, director executiv al Proiectului de Supraveghere a Tehnologiei de Supraveghere din New York.

Vom vedea că tehnologia, bine intenționată, se va întoarce împotriva oamenilor și le va face rău tocmai celor oamenilor pe care ar trebui să-i ajute.

Albert Fox Cahn:

Ton-That a declarat că Clearview nu ar trebui să fie niciodată folosit ca unică sursă de identificare și că nu ar dori ca tehnologia să fie utilizată pentru încălcarea Convențiilor de la Geneva, care au creat standarde legale pentru tratamentul umanitar în timpul războiului.

Ca și alți utilizatori, cei din Ucraina primesc instruire și trebuie să introducă un număr de caz și motivul unei căutări înainte de interogări, a mai spus el.

Clearview, care e folosită în principal de organele de aplicare a legii din SUA, are mai multe procese pe teritoriul Americii, fiind acuzată că încalcă drepturile de confidențialitate, prin preluarea de imagini de pe internet. Clearview susține însă că strângerea de date este similară cu modul în care funcționează căutarea Google. Totuși, mai multe țări, inclusiv Regatul Unit și Australia, au considerat practicile sale ilegale.

Albert Fox Cahn a descris identificarea persoanelor decedate ca fiind, probabil, cea mai puțin periculoasă modalitate de a implementa tehnologia în război, adăugând că „odată ce introduci aceste sisteme și bazele de date asociate într-o zonă de război, nu ai niciun control asupra modului în care va fi folosită și eventual abuzată”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News