„Aterizarea în regiunea transnistreană este imposibilă, deoarece pentru aceasta trupele militare ruse ar trebui să traverseze spațiul aerian fie al țărilor NATO, fie al Ucrainei. Dar cine le va permite?”, a declarat Natalia Gumeniuk.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste direcții (n.r. – Republica Moldova și Belarus), dar cât de reale sunt ele… Acestea sunt amenințări mai degrabă ipotetice, cel mai probabil nu vor fi realizate, deoarece pentru a deschide un nou front trupele de acolo ar avea nevoie de sprijin militar suplimentar, dar nu au cum să-l primească”, a spus Natalia Gumeniuk.

Oficialul ucrainean a precizat că soldații ruși din regiunea transnistreană, cel mai probabil urmăresc „cu profundă uimire” comunicatele propagandei Moscovei că ei ar reprezenta o putere.

Natalia Gumeniuk a menționat că de-a lungul hotarului moldo-ucrainean sunt concentrate suficiente trupe ucrainene gata de a respinge un eventual atac în cazul în care aceste trupe militare din Transnistria ar declanșa un atac împotriva Ucrainei.

Ministerul rus Apărării rus a acuzat Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, după o operaţiune sub steag fals.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a transmis că orice atac asupra securității rușilor din Transnistria este un atac asupra Rusiei.

Chișinăul a transmis că nu există amenințări la adresa Republicii Moldova, dar că Rusia vrea să creze panică și confuzie.

„Rusia poate avea în vedere să folosească Moldova precum pe Belarus. Să atace Ucraina, dinspre sud”, a declarat Cristina Florea, profesoară de istorie la Universitatea Cornell din New York, într-un interviu acordat publicului Libertatea.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News