„Moțiunea de cenzură în acest moment nu are susținerea necesară de a da jos Guvernul. Și pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunitățile locale și pentru mediul de afaceri? Pentru noi, pe primul loc este de a rezolva problemele arzătoare din acest proiect și nu un joc de imagine. Eu înțeleg necesitatea moțiunii de cenzură, dar la fel de bine înțeleg și solicitarea autorităților locale, solicitarea comunităților locale, solicitarea mediului de afaceri”, a spus Kelemen Hunor.
Fostul vicepremier a adăugat: „Cum bine știți, PSD-PNL înseamnă 60% în acest moment în Parlamentul României. Toată Opoziția, inclusiv cu cei care sunt într-un alt film decât noi nu avem decât 40%. Eu când semnez o moțiune de cenzură, intenția mea este nu să fac neapărat un balet politic și o imagine cât de bine vorbesc la microfon, ci să dau jos Guvernul”.
Eu văd aceste măsuri un pic ca și niște improvizații rapide, hai să găsim niște bani, pentru a acoperi deficitul bugetar, fără să văd măsurile pe digitalizarea sistemului fiscal, fără să văd cum se va colecta ce nu s-a colectat până acum.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor:
„În acest moment, sigur, nu suntem în situația în care am putea da jos Guvernul, dar asta nu înseamnă că dacă nu rezolvăm ceea ce propunem, nu semnăm moțiunea de cenzură. Eu nu sunt un om care, vrei, nu vrei, face doar un joc pentru imaginea politică”, a încheiat Kelemen Hunor.
Pentru inițierea unei moțiuni de cenzură, este nevoie de 117 semnături. UDMR are 29 de parlamentari, USR are 64, AUR 41, Forța Dreptei 15, REPER 20, ceea ce înseamnă că dacă toate partidele de Opoziție s-ar alia, ar totaliza 169 de semnături. Însă, pentru ca moţiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului și Guvernul să pice, sunt necesare 234 de voturi din totalul de 466. Prin urmare, este imposibil ca moțiunea de cenzură să treacă doar cu voturile Opoziției.
Guvernul Ciolacu urmează și își angajeze săptămâna viitoare răspunderea în fața Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale, care a fost publicat după aproape două luni de dezbateri.