Klaus Iohannis a precizat că pe 13 iunie a semnat împreună cu liderii PNL, USR, Pro România și PMP acordul politic național pe care l-a inițiat pentru consolidarea parcursului european al României.

În data de 26 mai, românii au votat pentru respectarea valorilor europene. Într-o democrație consolidată, politicienii responsabili sunt cei care ascultă vocea cetățenilor și acționează în consecință.

Klaus Iohannis, președintele României

Șeful statului a precizat că acordul pe care l-a propus tuturor partidelor politice după alegerile din 26 mai „răspunde aspirațiilor cetățenilor români: stat de drept, justiție independentă, legiferare transparentă și responsabilă, continuarea luptei anticorupție și integritate în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

Singurele partide care au decis să nu semneze acest acord sunt PSD și ALDE, care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenilor.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței românilor. Când cetățenii și-au exprimat voința suverană într-un anumit sens, consecința imediată pentru politicianul care trebuie să ia decizii este că trebuie să acționeze în acord cu această voință.

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele a precizat că românii așteaptă „cât mai repede ca voința pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai să fie transpusă în măsuri concrete”.

Voința politică a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupți, invalidată la referendum, este cea care a generat amputarea legislației penale și a legilor justiției și de aceea o voință politică pusă în slujba intereselor cetățenilor este cea care poate să transpună în legislație acest referendum.

Klaus Iohannis, președintele României

Acordul a fost semnat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian. În acest context, Hunor a precizat că propune eliminarea practicii Guvernului de a lua decizii prin emiterea de ordonanțe de urgență.

Chestiunea ordonanțelor de urgență, am spus că trebuie să facem un pas mai hotărât pentru a elimina instituția ordonanțelor de urgență. (… ) Noi considerăm că nu este nevoie de ordonanțe de urgență. Putem lăsa pentru situații de război și pentru catastrofe naționale. Poate reușim printr-o astfel de amendare a Constituției să creștem credibilitatea Parlamentului.

Kelemen Hunor, președintele Hunor


Semnarea de către cele două partide a Acordului Politic are loc la aproape o ună după ce şeful statului a semnat, cu celelalte partide din Opoziţie, acest document.

PSD şi ALDE nu au semnat Acordul care a fost lansat după alegerile europarlamentare, de către şeful statului.

Pe 13 iunie, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele PNL Ludovic Orban, al USR, Dan Barna, PRO România, Victor Ponta şi liderul PMP, Eugen Tomac, au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

Atunci, au lipsit de la ceremonie UDMR şi minorităţile.

Potrivit agendei preşedintelui Klaus Iohannis, ceremonia va avea loc la Sala Unirii din Palatul Cotroceni, la ora 16.00.

Ce prevede Pactul politic

„Noi, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca toate acţiunile noastre să fie îndreptate în direcţia respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a democraţiei şi a statului de drept, a interesului public al cetăţenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Apărarea acestor drepturi şi valori va fi o prioritate absolută pentru noi.

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislaţie, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării atât în ţară, cât şi în străinătate, a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.
Noi, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca în toate luările publice de poziţie şi în acţiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană şi consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, şi să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acţiune, principii şi valori esenţiale pentru România şi cetăţenii săi”, se arată în textul Acordului politic.

Urmărește-ne pe Google News