Ce nu a reușit Curtea Europeană a Drepturilor Omului – care tot condamnă România pentru condițiile de detenție – a făcut Elena Udrea printr-un discurs de la tribuna Parlamentului. ”WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dar dotat cu un duş pe care să îl folosim când trăgeam apa. În el puneam, când nu-l folosea nimeni, un PET, ca să nu vină şobolanii. Pereţii erau scorojiţi, geamul nu se închidea şi era mereu curent”, a spus Elena Udrea în Parlament, atunci când colegii săi au avizat ultima cerere de arestare formulată de DNA.
Poliția s-a conformat imediat, astfel că s-a trecut la văruit, schimbat tocuri de uși și ferestre, renovat toalete. Ba chiar, a început să fie schimbat mobilierul, iar ferestrele au, mai nou, chiar și perdele.
Nu s-a început, însă, cu celulele de detenție, ci cu încăperile în care persoanele arestate primesc vizite. Astfel, acestea sunt dotate acum cu scaune și birouri noi, iar izul până mai ieri pestilential a devenit respirabil. Poliția nu a avut bani de o firmă privată, astfel că lucrările de igienizare și renovare sunt făcute în regim propriu.
Pe de altă parte, Poliția Capitalei a respins cererea Elenei Udrea, care dorea să își renoveze celula din banii ei. Legislația în vigoare interzice persoanelor private de libertate să facă sponsorizări către unitățile în care sunt deținute.
Poliția Capitalei susține că lucrările de igienizare nu au nicio legătură cu vreunul dintre încarcerații actuali, ci că sunt efectuate în baza unui program demarat în 2014, din fonduri nerambursabile norvegiene, care prevede renovarea tuturor celor 52 de centre de reținere și arestare din țară.