Uniunea Europeană este pregătită să propună un pachet de ajutor financiar în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, într-un moment în care Kievul a lansat o contraofensivă crucială pentru a recuceri teritoriile pierdute în prima parte a invaziei lansate de Rusia.
Suma propusă de Comisia Europeană va ajuta la finanțarea cheltuielilor curente ale guvernului ucrainean și la plata priorităților urgente de reconstrucție, potrivit unor persoane familiare cu planul.
Pachetul, care va fi supus unor modificări înainte de a fi făcut public, va fi anunțat marți, înainte de o conferință care va avea loc săptămâna aceasta la Londra, unde donatorii vor discuta despre cum să sprijine reconstucția țării devastate de război.
Comisia Europeană dorește să evite împovărarea Kievului și va oferi ajutorul sub formă de granturi, împrumuturi și garanții, au declarat sursele Bloomberg, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Pachetul de ajutor vine într-o perioadă crucială a războiului, în contextul în care forțele ucrainene au lansat mult-așteptata contraofensivă.
Guvernul ucrainean contează pe acest asalt pentru a recupera cât mai multe teritorii și pentru a încuraja aliații să continue să ofere sprijinul necesar, chiar dacă unele țări fac presiuni asupra Kievului și Moscovei pentru a negocia.
Oficialii de la Kiev au anunțat zilele trecute că forțele ucrainene au făcut mici progrese, pe fondul unor lupte foarte dure.
Propunerea Comisiei UE, care face parte din revizuirea bugetului pe termen lung al UE, ar acoperi perioada 2024-2027. Ea ar acoperi doar o parte din suma de care Kievul are nevoie. Banca Mondială a estimat că costurile de reconstrucție a Ucrainei s-ar putea ridica la 411 miliarde de dolari.
Planul Comisiei vine, de asemenea, într-un moment delicat pentru blocul comunitar, în condițiile în care statele membre se confruntă cu costuri suplimentare de împrumut, pentru a finanța cheltuielile masive din planul de redresare post-COVID și cele necesare pentru contracararea crizei energetice.
Spre deosebire de pachetele financiare anterioare pentru Ucraina, planul va fi finanțat prin contribuții din partea statelor membre, în loc de împrumuturi de pe piețe, a declarat una dintre persoane.
Banii vor fi plătiți cu condiția ca Ucraina să îndeplinească reformele necesare pentru îmbunătățirea statului de drept și pentru combaterea corupției, în contextul în care Kievul speră să înceapă negocierile de aderare la UE.
Comisia a declarat anterior că va acoperi cea mai mare parte a nevoilor de reconstrucție, deși blocul comunitar se așteaptă ca și alți donatori și sectorul privat să contribuie la eforturi. De asemenea, UE analizează opțiunile de utilizare a activelor înghețate, inclusiv de la banca centrală a Rusiei.
UE și statele membre au aprobat aproape 38 de miliarde de euro în asistență economică pentru Ucraina de la începutul războiului.
Jumbo • 21.06.2023, 15:37
Si i dati banii direct lui Putin? Ca ucraina, fiind provincie a Rusiei o va lua PE TOATA INAPOI, EL O RECONSTRUIESTE😀😀😀
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 17:21
Jumbo • 21.06.2023, 15:37
Si i dati banii direct lui Putin? Ca ucraina, fiind provincie a Rusiei o va lua PE TOATA INAPOI, EL O RECONSTRUIESTE😀😀😀
Că veni vorba de „africanii care cuceresc UE”, noțiune lansată de unu` cu poză ***, care-n viața lui n-a auzit necum vorbit arabă, swahili, hindi (+), bangali și de-astea da își dă de zor cu presupusu`/propaganda, ia cujetați un pic, doamnelor, domnilor și alții de p-aci: se gată invazia. Ucraina e praf și pulbere. Vin banii de reconstrucție din toate părțile. Ce mai lipsește? (ghici ciupercă ce-i). Exact ce-am descoperit eu că nu găsesc la mine-acasă, în țara mea: forță de muncă rezonabil de calificată. Se vor da salarii atrăgătoare ca să adune muștele la miere, deci forța de muncă din fostul Lagăr comunist va zbura ca moliile la felinar. Și, probabil, o va duce bine, dar nu ăla-i subiectul. Ce facem NOI, AICI fără cei care-au plecat, după alte multe exoduri?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 17:14
Jumbo • 21.06.2023, 15:37
Si i dati banii direct lui Putin? Ca ucraina, fiind provincie a Rusiei o va lua PE TOATA INAPOI, EL O RECONSTRUIESTE😀😀😀
hahahahaha! Nesfârșită surse de glume și bună dispoziție perro-707 ăsta! Ar trebui să se înscrie la ăia cu talentele, evident, la secția dedicată alor lui.
ex_nihilo • 20.06.2023, 16:15
Cei de prin Instituțiile UE, fie se plictisesc - mai mult decât ne-am imagina - fie vor să-și justifice, cumva, prezența la birou… Prin urmare - ce să facă, ce să facă - inventează activități. De genu' - să prindă bine la public. De binefacere, de pildă. - Că doară ditai Instituțiile UE, nu poa' să lase'n urma atâtor ani de existență, imaginea ineficienței, nu? Trebuie cumva și ele, să de-a impresia că-s utile, necesare (Vezi știrea, de după încheierea pandemiei, scandalul dat pe surse cu căruțe de bani europeni dați pe stocuri astronomice de vaccinuri, în surplus / prin decizii de la vârful Uniunii) E ca în bancu' ăla, cu unul care intrând în cămară să caute un recipient de care avea nevoie, dă de o sticluță cu ceva iod rămas pe fundul recipientului; iod, căruia negăsindu-i nicio utilitate, ia de se taie la un deget și aplică restul soluției. UE va solicita statelor membre fonduri pt reconstrucția Ucrainei; reconstrucție, în timp ce Ucraina e dărâmată din spate bucată cu bucată. Zilnic! Deci ăștia pe de'o parte vin cu tăvălugu' de dărâmă - pe de altă parte, zeloșii din UE vin de construiesc în timp ce războiul e mai în toi, ca niciodată… Banii, bineînțeles din buzunarul contribuabilul european - că doar nu i-o fi tipărit Șefa UE în birou… Vorba din popor: "măh, pân'la urmă, oamenii ăștia, de la Vârful UE, trebuie înțeleși! Sunt angajați ca și restu' lumii; au salarii, care trebuiesc justificate, nu? Sau, vorba postacului de serviciu dup'aici: slava ucraina