Noul pachet vizează, printre altele, reducerea importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la finalul anului. Embargoul treptat al UE se va limita inițial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc) și nu include petrolul transportat prin conducte.
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis că sancţiunile vizează ”capacitatea Rusiei de a finanţa războiul, prin impunerea de sancţiuni economice suplimentare”.
UE a convenit o ”derogare temporară specială” până la sfârşitul anului 2024 pentru Bulgaria, care va putea continua să importe țiței şi produse petroliere pe cale maritimă. De asemenea, Croaţia va avea o derogare cu privire la ”importul de motorină de vid” până la sfârşitul anului 2023.
Noile sancţiuni mai prevăd și:
- excluderea celei mai mari bănci din Rusia, Sverbank, din sistemul internaţional de comunicaţii financiare SWIFT
- interdicţii asupra a încă trei posturi de televiziune ruse deţinute de stat
- sancţiuni împotriva unor persoane răspunzătoare pentru crime de război comise în Ucraina
Pentru ca noile măsuri să intre în vigoare după adoptarea oficială, ele trebuie să fie publicate în Jurnalul oficial al UE.
Noul pachet de sancţiuni, convenit luni, 30 mai, la summit-ul extraordinar al liderilor UE de la Bruxelles, trebuia adoptat miercuri, însă premierul ungar Viktor Orban s-a opus sancționării patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse. Presiunile Budapestei au avut însă succes, iar patriarhul Kiril a fost exclus de pe lista sancțiunilor UE.