Noul regim de sancțiuni, decis în cadrul reuniunii de luni a miniștrilor de externe din UE, oferă cadrul necesar pentru desemnarea entităților și persoanelor implicate în abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, precum şi în acte de represiune în Rusia, subliniază Comisia Europeană.

Nouăsprezece oficiali ruși au fost sancționați deja, printre ei numărându-se judecători și procurori. Serviciul Federal Penitenciar este prima instituție din Rusia vizată de noul regim de sancțiuni.

Regimul de sancţiuni prevede, de asemenea, un cadru specific pentru a interzice furnizarea unor produse şi tehnologii care pot fi utilizate de Moscova în scopul represiunii interne.

Regulamentul prevede o listă a acestor produse şi tehnologii. Produsele şi tehnologiile care nu sunt enumerate acolo, dar care sunt destinate utilizării în legătură cu represiunea internă din Rusia fac de asemenea obiectul interdicţiei de furnizare, notează Comisia Europeană.

Noul regim de sancţiuni răspunde politicilor tot mai represive ale autorităţilor ruse. Aceste acte de represiune sunt exemplificate prin moartea opozantului Aleksei Navalnîi şi încarcerarea motivată politic a unor disidenți precum Oleg Orlov, Aleksandra Skocilenko şi Vladimir Kara-Murza.

Noul cadru face parte dintr-o politică mai amplă a UE de susținere a activiștilor pentru drepturilor omului din Rusia.

„Moartea șocantă a lui Aleksei Navalnîi a fost încă un semnal al represiunii accelerate și sistematice puse în practică de regimul de la Kremlin. Nu vom precupeți niciun efort ca să-i tragem la răspundere pe liderii politici ruși și autoritățile ruse”, a dat asigurări șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News