Centrul Medevac este situat lângă aeroportul Rzeszow (în sud-estul Poloniei, la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina) și a fost inaugurat de comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, împreună cu miniştrii sănătăţii din Polonia și Ucraina.

Pacienţii, civili sau militari, pot primi acolo îngrijiri, se pot vaccina, pot beneficia de depistarea bolilor şi de sprijin psihologic. Norvegia asigură două zboruri săptămânale pentru evacuarea lor către spitale din alte ţări europene şi pentru a slăbi presiunea asupra Poloniei, Republicii Moldova şi Slovaciei, state care se învecinează cu Ucraina.

Numărul răniţilor din Ucraina creşte în fiecare zi, iar spitalele care nu dispun deja de echipamente se străduiesc să răspundă nevoilor. În acelaşi timp, distrugerea structurilor de sănătate îi privează pe pacienţii cu boli cronice de tratamentul de care au nevoie pentru a supravieţui. Nu putem abandona aceşti oameni.

Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor:

„Centrul de evacuare medicală va juca un rol esenţial în transferul rapid al pacienţilor către spitalele din Europa”, a subliniat comisarul european.

UE a înființat un program de evacuare pe data 11 martie, la două săptămâni după începutul invaziei ruse. Prin intermediul acestuia, 1.143 de pacienţi ucraineni au fost transferaţi până acum în 18 ţări europene: Germania, Franţa, Irlanda, Italia, Danemarca, Suedia, România, Luxemburg, Belgia, Spania, Portugalia, Ţările de Jos, Austria, Norvegia, Lituania, Finlanda, Polonia şi Republica Cehă.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News