Toate statele membre ale UE vor putea avea asigurate aproape 27 de milioane de doze de vaccin în 2022 și 33 de milioane de doze suplimentare în 2023. Contractul include posibilitatea de a adapta vaccinul Valneva la noile variante de coronavirus, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Valeneva au precizat că se așteaptă să furnizeze vaccinul începând din aprilie 2022 dacă serul va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Portofoliul nostru larg ne va ajuta să luptăm împotriva COVID și a variantelor acestuia în Europa și nu numai. Pandemia nu s-a terminat. Toți cei care pot ar trebui să se vaccineze”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vaccin cu virus inactivat

Valneva dezvoltă un vaccin cu virus inactivat, realizat din virusul viu prin inactivare chimică. Este vorba despre o tehnologie tradițională, folosită de 60-70 de ani pentru majoritatea vaccinurilor antigripale sau a celor administrate copiilor.

„Comisia, cu sprijinul statelor membre ale UE, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice solide a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității sale de producție”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.

Prețul acțiunilor Valneva a crescut, miercuri, cu peste 20% după acordul cu Comisia Europeană, mai notează Reuters.

Luna trecută, reprezentanții companiei au anunțat că vaccinul lor are o eficacitate „cel puțin la fel de bună, dacă nu mai bună” decât cea a serului AstraZeneca, citând rezultatele unui studiu în fază avansată în care au fost comparate cele două vaccinuri.

Contractul cu Valneva completează portofoliu larg de vaccinuri deja securizat de Comisia Europeană care include acordurile deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna și Novavax.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News